Oud-studenten klappen uit de school over lessen van salafistische moskee
Criminele moslims meld je niet bij de politie. Dat wordt studenten van de salafistische organisatie alFitrah geleerd, zeggen oud-studenten. Zij willen dat de organisatie van de Syrische imam Suhayb Salam gestopt wordt. Criminoloog Eric Bervoets noemt de bevindingen schokkend.
Diverse oud-studenten, variërend in leeftijd tussen de 20 en 30 jaar, zijn de afgelopen weken, onafhankelijk van elkaar, naar deze krant gestapt om te vertellen over de lessen die salafistische organisatie in de Utrechtse wijk Overvecht geeft. Zij hebben de afgelopen jaren en maanden diverse cursussen en conferenties bij alFitrah bezocht.
Dat zij deze stap zetten is opvallend, omdat praten met journalisten voor mensen in de gesloten gemeenschap niet gebruikelijk is. Nu maken zij een uitzondering. ,,AlFitrah moet gestopt worden. De intolerantie die zij prediken is gevaarlijk voor de samenleving."
Onbegrijpelijk
Zij schetsen een beeld waarin alFitrah studenten opleidt die zich onttrekken aan de Nederlandse samenleving en zelfs ontwrichtend werken voor de rechtsstaat. Het belangrijkste pijnpunt voor de oud-studenten is dat hen werd geleerd crimineel gedrag van moslims niet te melden bij de politie. ,,Het zweet stond echt in mijn handen toen ik dat hoorde. Een aantal studenten vroeg aan de leraar hoe hij dat bedoelde. Om meer duidelijkheid te krijgen, vroeg ik door. Mochten wij een Marokkaan die zich bezighoudt met vrouwenhandel en dus mensenlevens verwoest niet aangeven bij de politie? Zijn antwoord daarop bleef 'nee'. Zelfs bij criminelen van het ergste soort."
Onbegrijpelijk, vinden deze studenten. Een andere oud-student vertelt waarom alFitrah deze lessen geeft. ,,Volgens de interpretatie van de islam door alFitrah moet je criminelen vermanen. Zo kun je duidelijk maken wat Allah en de profeet over deze slechte zaken heeft verteld." De salafistische leraren staan niet open voor andere interpretaties. Een oud-student: ,,Zij denken verraad te plegen aan de islam door naar de politie te stappen. Dat is echt een misinterpretatie."
Een andere student: ,,Dus als je buurman plofkraken pleegt of mensen aan de drugs helpt, mag je niet naar de politie. Terwijl hij andere mensen kwaad doet. Dat is heel erg vreemd."
Identiteit
Het betekent niet dat alFitrah studenten opleidt om deel te nemen aan een sharia- samenleving. Deze week nog kwam het Verwey-Jonker Instuut met een vuistdik rapport over de lessen die alFitrah geeft aan kinderen van 5 tot 14 jaar. ,,Kinderen wordt geleerd hoe ze mee kunnen doen in de Nederlandse samenleving met behoud van eigen islamitische identiteit." Daar zitten volgens de onderzoekers grote risico's aan. Zo waarschuwen zij voor een mogelijk isolement van moslimjongeren, die zich opsluiten in eigen geloofskring.
Criminoloog Eric Bervoets, die onderzoek deed naar radicalisering, noemt de bevindingen van de oud-studenten schokkend. ,,Op deze manier kom je echt aan de basis van de samenleving. Dit is heel gevaarlijk. Kennelijk erkent deze organisatie de politie niet omdat zij onderdeel is van de overheid." Volgens Bervoets mag het niet zo zijn dat instellingen als alFitrah hele groepen mensen aan de rechtsstaat kunnen onttrekken.
Burgemeester ongerust
Burgemeester Jan van Zanen van Utrecht laat weten verontrust te zijn. ,,Dit kan interessant zijn voor het Openbaar Ministerie. Ik word hier in elk geval niet blij van, maar het is aan het OM hier eventueel onderzoek naar te doen."
De Syrische imam Suhayb Salam zegt zich niet te herkennen in de kritiek. ,,Wanneer men ervan op de hoogte is dat een ander voornemens is een strafbaar feit te gaan verrichten, dan hoort deze persoon vermaand en overtuigd te worden om hem hiervan af te houden. Wanneer men niet in staat is deze persoon tegen te houden, dan is men verplicht hem aan te geven bij de politie om zijn kwaad te stoppen." Bovendien is Salam ervan overtuigd dat de bronnen van deze krant er slechts op uit zijn alFitrah in een kwaad daglicht te stellen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Holocaustherdenking van groot belang, weet rabbijn Hannah: ‘Er zijn mensen die flauwvallen als ze Duits horen’
,,Het is pas de vierde en jongste generatie die opgewekt durft te zeggen: ‘Ik ben Joods.’ Het zijn de woorden van rabbijn Hannah Nathans (78), die zondag het Joodse gebed verzorgt bij de Holocaustherdenking in Zeist. Meer dan 75 jaar na de oorlog wordt dat een jaarlijks moment in deze Utrechtse gemeente. -
Woningoverval in Maarsbergen, twee overvallers voortvluchtig
De politie speurt naar twee overvallers die maandagavond een woning in Maarsbergen hebben overvallen. Het incident aan de Griftdijk - in het buitengebied van Maarsbergen - gebeurde rond 20.00 uur. -
PREMIUM
Oeps, paaltje geraakt: is het goedkoper om schade te claimen of zelf te betalen?
Rijd je jarenlang schadevrij, dan krijg je een forse no-claimkorting op je autoverzekering. Die kan oplopen tot wel 85 procent. Maar hoe werkt die korting precies? En wat is nou wijsheid als je per ongeluk een paaltje hebt geraakt? -
Al bijna 10 jaar is Tivoli dicht, maar nu kan het oude pand aan de Oudegracht eindelijk omgetoverd worden
De weg is vrij voor de herontwikkeling van het voormalige poppodium Tivoli aan de Oudegracht in de binnenstad van Utrecht tot een nieuwe ‘horecahotspot’. De Raad van State heeft onlangs de laatste bezwaarmaker tegen de plannen in het ongelijk gesteld. -
PREMIUM
Een op de vijf mensen heeft probleem bij poepen, deze arts helpt je: ‘Sommigen gaan de deur niet meer uit’
-
PREMIUM70 jaar Watersnoodramp
Huub (63) werd geboren na de ramp in 1953, maar wat als zijn zus en twee broers niet waren overleden?
‘Stel dat het tijdens de Watersnoodramp in 1953 anders was gelopen, was ik er dan überhaupt geweest?’ Deze existentiële vraag gaat deze periode steevast door het hoofd van Huub van Oorschot uit Culemborg. Onder de 1836 slachtoffers waren twee broers en een zus, bloedverwanten die hij nooit heeft gekend. -
-
-
PREMIUM6
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
PREMIUM17
Plast je kat in huis? Zo los je dat op: ‘Veel mensen vinden het niet mooi, maar het lost veel op’
Kattenpis op je vers gewassen lakens: geen pretje. Het plakt, het stinkt en je krijgt de geur er moeilijk uit. Maar hoe komt het dat katten soms op bed plassen? En hoe los je dat het beste op? Anneleen Bru, die onder meer de boekenreeks I Love Happy Cats schreef, helpt je op weg.
In samenwerking met indebuurt Utrecht