Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Oud-voorzitter hockeyclub Vianen stak 35.000 euro in eigen zak: 240 uur taakstraf

De oud-voorzitter van de Mixed Hockeyclub Vianen, die verdacht werd van het in eigen zak steken van grote geldbedragen uit de clubkas, krijgt een taakstraf van 240 uur. Dat bepaalde de Utrechtse rechtbank vandaag.

Peter B. was een aantal jaar actief als voorzitter van de Mixed Hockeyclub in Vianen. Hij zou in de jaren 2014 tot en met 2017 zo’n 43.000 euro uit de clubkas hebben gehaald en dit hebben uitgegeven aan zaken als huur, het kopen van een auto en andere kostenposten. Dit deed hij onder het mom van onder meer schoonmaakkosten.

In de strafzaak die twee weken geleden plaatsvond zei B. dat hij  ‘alleen maar wilde helpen’. Met contant geld dat binnenkwam vanwege de verhuur van een huis in Frankrijk schoot hij veel dingen voor voor ‘zijn’ club. ,,De club zat met een groot geldprobleem, al voordat ik bestuurslid werd. Ik schoot alles voor, later zou de boel verrekend worden’’, gaf B. aan. Dat hij grote bedragen met cash voorschoot, zou verklaren waarom hij later grote geldbedragen van de club naar zijn eigen rekening overboekte.

Toestemming

De rechter vindt echter dat niet voldoende gebleken is dat B. daadwerkelijk geld voorschoot en ook is nergens uit gebleken dat de oud-voorzitter maar enige toestemming van de club had. De vereniging zou er niet van op de hoogte zijn geweest dat de verdachte geld van de hockeyclub uitgaf. 

Volgens de rechtbank kan een klein deel van de geldbedragen in kwestie, het gaat daarbij om vrijwilligersvergoedingen, wél verantwoord worden. Het verduisterde bedrag komt daardoor uiteindelijk uit op 35.259 euro. Volgens de rechter is er bij het bepalen van de straf rekening gehouden met het feit dat de verdachte door een diep dal is gegaan en ook zijn ex-vrouw en kinderen betrokken zijn bij de zaak, maar neemt dat niet weg dat  B. zich daadwerkelijk schuldig heeft gemaakt aan verduistering en zijn positie als voorzitter en bestuurder heeft misbruikt.

De rechter legt B. hiervoor een taakstraf van 240 uur op. Mocht de oud-voorzitter deze taakstraf niet uitvoeren, dan hangt hem 120 dagen in hechtenis boven het hoofd. Naast de taakstraf is er sprake van terugbetaling van een geldbedrag, dat wordt bepaald door de civiele rechter. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht