Volledig scherm
Oud-wethouder Jur Marringa wordt de nieuwe voorzitter van de VARA. © VARA

Oud-wethouder uit Culemborg wordt voorzitter VARA

De Culemborgse oud-wethouder Jur Marringa is vanaf 1 januari 2018 de nieuwe voorzitter van de VARA. Hij gaat de fusie met BNN op verenigingsniveau vormgeven. De twee omroepen vormen in de praktijk al één organisatie: BNNVARA.

Feitelijk komt Marringa in hetzelfde rijtje als Marcel van Dam en Vera Keur, twee illustere voorzitters in de 92-jarige historie van de Vereniging Arbeider Radio Amateurs. ,,Maar dat was de oude tijd, zegt Marringa (54) realistisch. ,,Die VARA bestaat niet meer. Je hebt het bedrijf BNNVARA, dat wordt geleid door een directie. Daarnaast heb je de afzonderlijke verenigingen. Die worden nu ook samengevoegd.”

Quote

Ik herken in BNN de VARA van vroeger

Jur Marringa

Marringa werd in Culemborg in 1994 raadslid voor de PvdA. In hetzelfde jaar werd hij lid van de VARA. In 1999 startte hij als wethouder, totdat hij in 2004 wegens ziekte van het politieke toneel verdween. Hij bleef langdurig buiten beeld. In 2010 keerde hij als fractievoorzitter terug in de raad. In 2014 droeg hij het stokje weer over. In die jaren was hij in zijn woonplaats betrokken bij herontwikkelingsprojecten als Werk aan het Spoel en de Gelderlandfabriek. 

De twee omroepverenigingen hebben samen ruim een half miljoen leden. ,,Het is een mooie klus om in die nieuwe vereniging de progressieve kleur van de VARA te bewaken. Maar dat zit wel goed, ik herken in BNN de VARA van vroeger. 

Schrijf je in voor onze nieuwe dagelijkse nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht