Oude tijden herleven bij Doe Maar in TivoliVredenburg, maar óók jonge fans gepakt door het ‘virus’

VIDEOVan bakvissen van weleer tot aan vaders die het onuitroeibare Doe Maar-virus overdroegen op zoons; oud én jong genoten vanavond in TivoliVredenburg van Henny Vrienten en de zijnen.

Sylvester Stegen (9) werd geboren toen Doe Maar al aan zijn ‘tigste’ rentree toe was. Maar dat wil niet zeggen dat de Nederpopband die Nederland in de jaren 80 in zijn greep hield aan hem voorbij is gegaan. Dus stapt de jonge Vleutenaar deze zondagavond aan de hand van vader Zjef (41) TivoliVredenburg binnen. 

„Mijn moeder draaide hun muziek een keer in de auto. Dat vond ik wel gaaf. Het klonk lekker ritmisch. Mijn favoriete song? Smoorverliefd. Aan wie ik dan denk? Dat durf ik best te zeggen hoor. Aan Amy, een meisje uit mijn klas op de Torenvalkschool.”

Voor Zjef komt best wel een droom uit, zegt hij. „Ik ben al 25 jaar fan, dan is het fantastisch dat we hier samen naar toe kunnen, toch. Eerlijk, ik heb hem écht niet gedwongen. Het is een cadeautje voor Pasen. Van toen hij nog in de Paashaas geloofde. Ik heb hem er niet mee belast of zo.” Sylvester knikt. Er is niets aan gelogen. 

Gillende bakvissen

En zo heeft iedereen zijn persoonlijke reden om weer een avondje te genieten van Doe Maar, de band die door Nederland en België trekt met de ‘Er verandert Nix-tour’. Nou ja niks, de bandleden zijn stukken ouder inmiddels natuurlijk. De meeste fans idem dito.

„Wij waren vroeger gillende bakvissen, je kunt dit nu niet vergelijken met toen”, zegt Jeanette van Lier uit Den Bosch. De Brabantse is bezig aan een inhaalslag, want de 48-jarige mocht vroeger niet naar optredens van haar favorieten toe. 

„Ik was 13. Eigenlijk mijn hele leven ben ik kwaad geweest dat ik niet naar het afscheidsconcert in Den Bosch mocht van mijn ouders. Als ik de filmpjes nu zie op YouTube, ben ik daar nog steeds verdrietig van. Nu ik volwassen ben, koop ik vaak tickets om de schade in te halen. Ik was in de Kuip, Ahoy en het Gelredome. En nu hier in Utrecht.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
De band, vlak voor het optreden in TivoliVredenburg. © Angeliek de Jonge

Cassettebandjes op de achterbank

Het Doe Maar-virus zat en zit tot in haar poriën beaamt ze. „Wat dat is? Een gevoel. Vroeger was het ónze band. Van ónze generatie. Mijn ouders waren van Pink Floyd en Fleetwood Mac. Wij draaiden op de achterbank de cassettebandjes van Doe Maar grijs. Mijn favoriet? Sinds een dag of twee. Al was ik toen allesbehalve 32 natuurlijk.” 

Op wie ze in stilte verliefd was? Henny. En nu? Op Ernst. „Tijden veranderen hè, ze hebben van plek gewisseld.”

Cindy Hovius (19) uit Hilversum krijgt in haar vriendengroep de lachers op haar hand als ze zegt sinds kort Doe Maar-fan te zijn. „Bestaan die nog dan?, zeggen ze dan. Alleen mijn docenten op school snappen het wel. Het is muziek uit hun tijd. Ik heb het virus van mijn moeder. Mijn favoriet? Is dit alles!”

Tekst gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
Boudewijn van den Burg, Cindy Hovius, Inge van den Burg en Mark van Tool. ,,Doe Maar is van alle leeftijden.’’ © Angeliek de Jonge

Reggae

Haar moeder Wil Hovius zwijmelde vroeger weg bij de klanken van Doe Maar. En dat is eigenlijk nooit veranderd. Als het Doe Maar-virus je ooit bij de kladden pakt, laat het nooit meer los. Die gedachte. ,,Ik hou van reggae, dat zat er natuurlijk in. Hun muziek was relaxed. Dat trok me. En eigenlijk is dat nooit veranderd.‘’

Wie oude fans met buttons en sjaaltjes verwacht in TivoliVredenburg, komt bedrogen uit. Slechts een enkeling draagt nog iets dat herinnert aan mooie poptijden. Eén vriendengroep toont trots hun shirts. Wie met hen praat, weet al snel; dit zijn echte diehard-fans. 

Quote

Maar ook nu vragen mensen wel eens waarom we nog steeds van Doe Maar houden

Mark van Toor

Doe Maar in de Rode Doos in 2013 was het laatste Utrechtse concert waar Boudewijn (50) en Inge van den Burg (49) en Mark van Toor bij waren. „Doe Maar maakte en maakt ons gelukkig. Het zijn de simpele, sterke teksten die je raken. Het blijven steengoede muzikanten.” 

Gevraagd naar hun favoriete nummers komen ze op ‘Smoorverliefd‘, ‘Radeloos‘ en ‘Tijd Genoeg‘. Boudewijn: „Mijn vrouw Inge was verliefd op Henny, dat weet ik wel.” Inge bloost zowaar een beetje: „Nou verliefd, meer gek op.” 

Fans splitsen zich

Mark geeft aan in de veertig jaar dat Doe Maar bestaat, ook even fan-af te zijn geweest. Hij had er even tabak van. „In de hoogtijdagen splitsten de fans zich. Je had van die hele jonge meiden die flauwvielen. Met die hype wilden echte muziekliefhebbers zich niet vereenzelvigen. Maar later ben ik weer fan geworden. Nu zie je dat iedereen van Doe Maar geniet. Maar ook nu vragen mensen wel eens waarom we nog steeds van Doe Maar houden. Maar mensen die dat niet snappen, hebben geen verstand van muziek.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht