Volledig scherm
Het huizenblok aan de Monetlaan in Kanaleneiland. © AD

Oude woningen Kanaleneiland staan op instorten en worden door de gemeente verkocht, toch klinkt er kritiek

De verkoop van een blok met 11 woningen in de Utrechtse wijk Kanaleneiland met een vraagprijs vanaf 2,15 miljoen stuit op kritiek. De verkoper, in dit geval de gemeente Utrecht, wordt gezien als speculant op de Utrechtse woningmarkt.

Het rijtje huizen aan de Monetlaan (hoek Bernadottelaan) is gebouwd in de jaren zestig. De woningen zijn in zeer slechte staat. ,,Bij de buren is het plafond ingestort’’, vertelt bewoonster Judith van den Bogaard (35). Zij woont al vier jaar samen met haar man en drie jonge kinderen op basis van een antikraakconstructie in één van de huizen. Het gezin wacht op de oplevering van hun energieneutrale koopwoning aan de Auriollaan iets verderop. De oplevering hiervan laat al jaren op zich wachten. Van de huidige verkoopplannen van de gemeente weet zij nog niks.

Het opmerkelijke van de verkoop is dat het rijtje huizen vlakbij de voormalige sociale huurwoningen staan waarop in ruim een jaar tijd bijna 23 miljoen euro winst werd gemaakt door een vastgoedfonds uit Qatar en de Zwitserse bank Credit Suisse. Deze 252 woningen dateerden ook uit de jaren zestig.

Hoge huren

Op social media zijn de reacties over (alweer) een verkoop van ex-sociale huurwoningen alles behalve positief. De één noemt het ‘schandalig’, een ander vindt de vraagprijs een ‘hoofdprijs’. Ook bewoner Pim Oremans laat van zich horen. Voor Oremans, zelf bewoner van een ‘Qatar-woning’, is het het zoveelste beleggingsproject waar hoge huren voor worden gerekend. ,,Heel Kanaleneiland-Noord is inmiddels vrije huur. De gemeente legt te weinig eisen op. Waardoor in de woningen vrijwel alleen maar hoogopgeleide jonge, witte stellen komen. Dit draagt helemaal niet bij aan de diversiteit van de woningmarkt.”

De bewoners van de desbetreffende woningen snappen de reacties, maar zijn allang blij dat er iéts gaat gebeuren. ,,Ik heb liever dat het geld naar de gemeente gaat dan naar Qatar zoals eerder gebeurd is hier in de wijk’’, vertelt bewoner Taco (35) die net als zijn buurvrouw Judith tijdelijk anti-kraak woont. Ook hij wacht op de oplevering van zijn koopwoning. 

Instortgevaar

Voor Judith en haar gezin is de hele situatie vooral onzeker. ,,Wij weten niet wanneer ons koophuis opgeleverd wordt en hoelang we hier nog kunnen wonen. Ik ben het goed zat. We wonen hier nu al vier jaar, maar je eigen huis wordt het nooit.’’ De Utrechtse begrijpt dat niet iedereen het eens is met de plannen van de gemeente, maar: ,,Er moet wel iets gaan gebeuren met deze woningen, anders storten ze letterlijk in. Ze moeten totaal worden gerenoveerd. Met een likje verf kom je er niet.’’

In onderstaande video leggen journalist Cees Grimbergen en politiek-verslaggever Diane Hoekstra uit hoe de omstreden miljoenendeal in Kanaleneiland tot stand kwam. 

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht