Volledig scherm
Het Diakonessenhuis © anp

Oudere patiënt krijgt voortaan zorg op maat

De drie Utrechtse ziekenhuizen St. Antonius, Diakonessenhuis en UMC Utrecht beschikken sinds gisteren over het Keurmerk Seniorvriendelijk Ziekenhuis, toegekend door vier samenwerkende ouderenorganisaties.

Volledig scherm
Het keurmerk © AD

Zowel in behandeling als benadering houden de ziekenhuizen extra rekening met de speciale behoeften van patiënten op hoge leeftijd. Zo vinden onderzoeken, gesprekken en behandelingen zo veel mogelijk op één dag plaats, kennen de ziekenhuizen aparte verpleegafdelingen voor senioren en is het personeel extra alert op de grotere kwetsbaarheid van ouderen.

Gecertificeerd
In totaal hebben nu 55 van de 120 gescreende ziekenhuizen in Nederland het keurmerk. Dat zijn er twaalf 12 meer dan in de vorige editie van 2013.

Het Antoniusziekenhuis in Nieuwegein beschikt formeel nog niet over het keurmerk, omdat een vereiste gecertificeerd arts bij de Utrechtse vestiging staat geregistreerd en niet in Nieuwegein.

Beide vestigingen kennen hetzelfde beleid, benadrukt internist Arend Jan Mijnders. Hij onderstreept dat de aandacht voor ouderen niet is geconcentreerd op één speciale afdeling, maar juist is verspreid over veel reguliere afdelingen van het ziekenhuis.

,,De spoedeisende hulp kent bijvoorbeeld speciale geriatrische kamers met daglicht en een speciale matras tegen doorliggen. Bovendien worden patiënten sneller geholpen en niet eindeloos nuchter gehouden als dat niet echt nodig is. We willen hier al de verdere achteruitgang tegengaan.''

In het St. Antoniusziekenhuis is het bovendien voor familie of begeleiders mogelijk, om bejaarde patiënten tot aan de operatiekamer te begeleiden. Die zijn vaak verward en sneller angstig.

Diakonessenhuis
Het Diakonessenhuis heeft een speciaal dagcentrum, waar alle onderzoeken naar specifieke problemen die samenhangen met ouderdom op één dag kunnen plaatsvinden. Dat vermindert de belasting voor de patiënten en is ook minder belastend voor hun familieleden, die anders meermaals de gang naar het ziekenhuis moeten maken. Ook is het voor de familieleden mogelijk om bij een opgenomen familielid te overnachten.

Het initiatief voor het keurmerk werd is afkomstig van ouderenorganisaties Unie KBO, PCOB, NOOM en NVOG. Zij deden dat, omdat uit diverse rapporten blijkt dat bij van de helft van de ouderen tijdens een ziekenhuisopname de algehele gezondheid achteruit gaat.

Dat heeft niets te maken met de reden van de opname. De ouderen kunnen te maken krijgen met acute verwardheid, vallen, medicatiefouten en ondervoeding. Bovendien is de organisatie van veel ziekenhuizen vaak niet ingericht op patiënten, die tegelijkertijd aan meerdere aandoeningen lijden.

  1. Wat gebeurt er vandaag in Utrecht?
    Agenda

    Wat gebeurt er vandaag in Utrecht?

    Twee mannen die werden opgepakt na de onrust die vorige week dinsdag ontstond bij de aanhouding van een 23-jarige Utrecht in de Kanaalstraat in Lombok, moeten vandaag al in een spoedzitting voor de rechter verschijnen. Het gaat om een 19-jarige man uit Utrecht en een 22-jarige man uit Culemborg . Zij probeerden de agenten die met de aanhouding bezig waren te trappen en te slaan. Omdat zij geweld hebben gebruikt tegen de politie, zal het Openbaar Ministerie de strafeis tegen de twee verdubbelen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht