Volledig scherm
PREMIUM
De Leugenbank die maandag wordt afgebroken. © William Hoogteyling

Ouderen raken leugenbankje kwijt door ‘wangedrag’ van jongeren

Dit weekend kunnen ouderen voor het laatst nieuwtjes uitwisselen op het leugenbankje bij de walmuur op het terrein van de stadshaven. Maandag halen gemeentewerkers het bankje en het leugenhuisje weg. De reden: jongeren zorgen op die plek in de binnenstad van Wijk bij Duurstede voor grote overlast.

Quote

Niet de jongeren worden gestraft voor de stampei die zij veroorza­ken, maar wij

Co Kosterman

Co Kosterman, een van de ouderen, vindt het te gek voor woorden dat de ouderen de dupe worden van ‘onaanvaardbaar wangedrag’ van jongeren. ,,Niet de jongeren worden gestraft voor de stampei die zij veroorzaken, maar wij. Want wij raken ons plekje in de haven kwijt. De jongeren gaan er tekeer. Met harde muziek. Ze blèren, blowen en schreeuwen. Maken de boel vies.” Met als gevolg dat enkele bewoners van de Dijkstraat bij de gemeente aan de bel trokken. Zij zijn de overlast spuugzat en drongen bij de gemeente op actie aan.

Wethouder Wil Kosterman (GroenLinks) is het in haar hart roerend eens met de ouderen dat de overlast de spuigaten uitloopt. Ook zij vindt het gedrag van de jongeren onacceptabel. ,,Het is doodjammer. Maar we kunnen er in feite niet zoveel tegen doen. Iedereen mag zich in de openbare ruimte begeven. Het is politie en jongerenwerkers niet gelukt goede afspraken met de jongeren, tieners en iets oudere jongeren, te maken. Wij kunnen ze niet zomaar laten arresteren.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht