Volledig scherm
Een omwonende heeft een bord opgehangen om automobilisten tot de orde te roepen. Het is er extra druk omdat de brug bij de J.P. Coenstraat dicht is. De auto’s gunnen elkaar geen voorrang met als gevolg getoeter en scheldkanonnades. © Marnix Schmidt

Overlast rond Utrechtse brug frustreert omwonenden: ‘Het is krankzinnig’

Het is ernstig dringen op de Abel Tasmanbrug in Utrecht. Automobilisten die de wijk in of uit willen, gebruiken het rijksmonument massaal nu de Jan Pieterszoon Coenbrug dicht is vanwege wegwerk. Buurtbewoners zijn de overlast inmiddels spuugzat.

Een lesauto die vanuit de Abel Tasmanstraat de Leidsche Rijn over wil steken ziet geen andere keuze: hij moet in de achteruit. Verkeer dat vanaf de Leidseweg de brug opkomt, wurmt zich tussen de palen door en kan alleen rechtdoor op de smalle route. Een claxon klinkt. „Overlast? Dat kun je wel zeggen ja”, zegt buurtbewoner Mark. „Discussie, getoeter en ook schreeuwen, ik heb het hier allemaal al meegemaakt.” 

„Mensen hebben geen geduld”, constateert een toevallige passant treffend. Een ander rept over altijd haast en niet willen omrijden. De grote hoeveelheid krassen op de vier versmallingspalen op de brug, bevestigt dat het hier niet altijd even subtiel aan toe gaat.

Een van de buurtbewoners is het na weken van werkzaamheden en vooral in spitstijd volop filevorming zat. Aan het einde van de Abel Tasmanstraat is een bord bij de brug opgehangen dat weggebruikers vriendelijk verzoekt om zich toch vooral niet zo druk te maken. Te lezen staat: „Deze brug is uit 1906. Kijk nou hoe mooi! Maak geen ruzie om een seconde of 6.”

Dubbel zo druk

Vooral in de avondspits is het raak, weten omwonenden. Dan willen mensen snel naar huis en is de mate van geduld gezakt naar een bedenkelijk niveau. „Het is hier krankzinnig”, zegt Kees van Oosten. Bij het buurthuis op de hoek is hij al anderhalve maand aan het klussen en heeft hij zo continu zicht op alle taferelen rond de brug. „Door de afsluiting van de Coenbrug is het hier dubbel zo druk. Ook mensen uit bijvoorbeeld Woerden en IJsselstein duiken hier de wijk in en uit.”

Wijkbewoonster Paulien Muller heeft goede hoop dat de overlast al een stuk minder is als de Coenbrug weer toegankelijk is voor verkeer. Maar dat is voor nu geen oplossing. Welke bewoner het ‘waarschuwingsbord’ heeft opgehangen weet Muller ook niet. Maar duidelijk is dat niet alleen bewoners in de nabije omgeving last hebben van de extra drukte. „Er is nu maar een uitgang de wijk uit”, klaagt bewoner Mark over de doorjakkerende automobilisten. „Wie heeft de grootste, wie neemt voorrang. Dat is wat momenteel geldt hier, helaas. Je kent ze wel, die automobilisten die gewoon doordrukken.”

Niet zelden ontstaan zo situaties waarbij twee auto’s midden op de brug recht tegenover elkaar staan. „Er is hier afgelopen weken veel discussie”, vat klusser Kees van Oosten de situatie samen. Waar een buurtbewoner de Croeselaan als alternatief noemt, weet hij een veel betere optie: „Laat automobilisten gewoon de Graadt van Roggenweg nemen en laat de gemeente deze brug in de spits afsluiten.” Het zou voor de buurt veel ergernis en irritatie in zowel de ochtend- als de avondspits kunnen voorkomen.  

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht