Volledig scherm
Archieffoto.

Overtollige Limburgse leerkrachten komen in Utrecht voor de klas staan

Limburgse docenten die daar niets te doen hebben, gaan mogelijk komend schooljaar al tijdelijk aan de slag in onder meer Utrecht. In Limburg is een lerarenoverschot terwijl Utrecht docenten tekort komt.

Quote

We willen voor de zomer kijken of we mensen kunnen matchen

Nico de Jong

Binnenkort begint hierover overleg tussen de Stichting Onderwijs Midden-Limburg (SOML) en het Platform Onderwijspact Regio Utrecht, zegt voorzitter Nico de Jong, tevens bestuurder van het Cals College in Nieuwegein. Wat hem betreft klinkt de zachte G komend najaar al in Utrechtse klaslokalen. „We willen voor de zomer kijken of we mensen kunnen matchen”, aldus De Jong.

Het tekort aan leraren in de regio Utrecht is groot en loopt op. Eind vorig jaar sloten basisscholen, scholen in voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs daarom het Onderwijspact van Utrecht om meer leerkrachten te werven en creatieve oplossingen te bedenken voor het lerarentekort. Daarvoor trekken ze 200.000 euro uit. Ze krijgen nu jaarlijks 120 voltijdsbanen niet ingevuld. Met het geld hopen ze in vier jaar tijd 500 docenten te werven.  

Krimp

In Limburg is het tegenovergestelde het geval. De  scholen daar werken op het moment aan dit detacheringsplan om de krimp op een creatieve manier aan te pakken, zo meldt Dagblad De Limburger. Thieu Kikken, voorzitter van het College van Bestuur becijfert dat er nu nog 8.200 leerlingen op de scholen in Roermond, Echt, Reuver, Swalmen, Horn en Heythuysen rondlopen, maar over enkele jaren nog maar 7.200. 

Volgens zijn collega Paul Slegers zijn er komend schooljaar zo’n dertig fulltime-docenten te veel. „Veertig hebben een tijdelijk contract. Als we er daar dertig van opzeggen zijn we klaar. Maar dat willen we niet. Je hebt dan geen flexibele schil meer. Bovendien zitten wij over drie, vier jaar zelf met tekorten en kunnen dan geen leraar meer vinden. Vandaar deze vrijwillige detachering.”

Vaste dienst

Het SOML-bestuur heeft al contacten met onder meer Utrechtse middelbare scholen, om straks te horen welke vakdocenten ze daar nodig hebben. Ook het primair en speciaal onderwijs hebben al bij SOML aangeklopt. De detachering geldt niet alleen voor leraren met een tijdelijk contract; ook docenten in vaste dienst mogen op een andere school gaan lesgeven. Iedereen krijgt een regeling op maat. Volgens Slegers is er zeker belangstelling.

„Dat het lerarentekort op zo’n concrete manier tussen regio’s onderling wordt aangepakt, lijkt me nieuw”, zegt Linda Zeegers, woordvoerder van de VO-Raad. ,,Ik heb het nog niet eerder gehoord.” De andere Limburgse koepels, LVO en SVO/PL zeggen nu geen boventallige leraren te hebben. Bij OGVO in Venlo gaan indien nodig, de leraren met een tijdelijk contract er het eerste uit.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht