Volledig scherm
De overvallen Albert Heijn in Vianen. © Raymond de Jong

Overval Albert Heijn Vianen sluitstuk van rooftocht door midden Nederland

De 17-jarige jongen die vrijdagavond laat in het Van der Valkhotel in Vianen werd aangehouden voor de overval op de plaatselijke Albert Heijn, is volgens de politie mogelijk ook verantwoordelijk voor vier andere overvallen, eerder vorige week.

Volledig scherm
De overvallen Aldi in Den Dolder. © Google Streetview

Hij zou zijn rooftocht door midden Nederland op 23 oktober begonnen zijn bij de Aldi aan de Dolderseweg in Den Dolder, op 26 oktober op een Jumbo in Hilversum, een dag later op de Lidl in Bussum en op 30 oktober op de Jumbo in Nijkerk. Telkens bedreigde hij winkelmedewerkers met een mes en maakte in de meeste gevallen geld buit. 

De vijfde overval in Vianen leidde enkele uren later tot zijn aanhouding. Hoewel hij uit de supermarkt nog kon ontsnappen aan klanten en medewerkers die hem probeerden tegen te houden, werd zijn signalement, dat onder meer via Burgernet en Whatsapp werd verspreid, hem fataal. De politie kreeg al vrij snel de tip dat de verdachte zich in het plaatselijke Van der Valkhotel ophield. 

De politie haalde de jongen uit het Gelderse Voorst even later poedelnaakt en in gezelschap van een 18-jarig meisje uit Ermelo uit het hotel. De politie onderzoekt haar betrokkenheid bij de overvallen en wil niet zeggen in welke relatie de twee jongeren tot elkaar stonden.

Ook over hun vervoer doet de politie geen mededeling. Opvallend aan de eerste vier overvallen supermarkten is dat ze dicht bij treinstations liggen. Alleen het filiaal in Vianen wijkt in dat opzicht af. Vianen heeft geen NS-station, maar wel een busstation, vlak naast het Van der Valkhotel.

Bij het hotel wil op last van de politie niemand commentaar geven op de gebeurtenissen van vrijdagavond.  Albert Heijn-ondernemer Sander Goossens in Vianen was niet bereikbaar voor een reactie.

Opgelucht

Volledig scherm
De overvallen Jumbo aan het Molenplein in Nijkerk © William Harthoorn

Rob Veltink, eigenaar van de Jumbo in Nijkerk, is vooral blij met de aanhouding, omdat dit rust geeft bij het personeel. De supermarkteigenaar hoorde zaterdagochtend al van de politie dat iemand was opgepakt voor de overval op zijn supermarkt. Hij belde vervolgens met de vier medewerkers die eind oktober met hem te maken kregen. ,,Het is een natuurlijk een heftige gebeurtenis. Zij reageerden heel opgelucht’’, vertelt Veltink. Drie van de vier medewerkers gingen gelijk na de overval weer aan het werk. De vierde volgde kort erna. ,,Vanaf het eerste uur hebben ze slachtofferhulp gekregen’’, vertelt Veltink.

Nijkerker Veltink is vooral trots op de manier waarop zijn medewerkers met de overval zijn omgegaan. ,,Ze stonden meteen voor elkaar klaar. Ik heb 130 mensen die voor me werken en dit doet wat met iedereen. Dit soort situaties verbindt’’, vervolgt hij.

  1. Maher: Natuurlijk is het lekker om tegen PSV te scoren

    Maher: Als we altijd spelen zoals tegen PSV kunnen we ver komen

    Adam Maher besliste de wedstrijd tussen FC Utrecht en PSV (3-0) zaterdag in de 82ste minuut met een fraai schot van afstand. Gevoelens van revanche had de middenvelder niet, zei hij in De Galgenwaard. ,,Natuurlijk is het lekker om tegen PSV te scoren, maar het is niet zo dat ik er extra op gebrand was. Ik heb daar hele mooie tijden meegemaakt en kampioenschappen beleefd", zei Maher. ,,Ik ben weggegaan in een mindere periode, maar dat is ook voetbal.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht