Volledig scherm
Jeugdspelers van UNO (in het blauw) in actie. De club verhuist naar Vechtzoom. © Foto UNO

Overvecht krijgt een hockeyclub

Overvecht krijgt waarschijnlijk binnen anderhalf jaar een hockeyclub. UNO heeft de ambitie om op sportpark Vechtzoom door te groeien naar een stabiele hockeyclub met maximaal zeshonderd leden. UNO gaat het sportpark delen met de voetbalclub FC Vechtzoom. De hockeyclub krijgt er twee velden.

De plannen voor hockey in Overvecht zijn in vergevorderd stadium. Omwonenden van sportpark Vechtzoom, vlakbij de Marnixbrug, zijn al door de gemeente Utrecht uitgenodigd om mee te denken over de inrichting van het complex. Naast Vechtzoom ligt de nieuwe wijk Antoniuskwartier. Daar wonen veel potentiële leden van de toekomstige hockeyclub UNO. UNO is nu een jeugdhockeyclub die zijn wedstrijden en trainingen speelt op sportpark Olympos in De Uithof.

Quote

De locatie van Vechtzoom ligt ook gunstig voor andere nieuwe wijken in de stad

Harm Geels

UNO wil volgens voorzitter Harm Geels graag verhuizen naar Overvecht. ,,Sportpark Vechtzoom ligt dichtbij Tuindorp en Wittevrouwen, waar de meeste van onze leden wonen. De locatie van Vechtzoom ligt ook gunstig voor andere nieuwe wijken in de stad. Antoniuskwartier ligt naast Vechtzoom en bij de Cartesiusdriehoek komt een nieuwe woonwijk. Dat is ook op fietsafstand. Maar we willen ook een club worden voor de jeugd van Overvecht.’’

Wachtlijsten

UNO ziet in Overvecht mogelijkheden om zich te ontwikkelen tot een gezonde volwaardige hockeyclub. UNO, de afkorting van Utrecht Noord Oost, is in 2015 opgericht door een groepje Tuindorpse ouders die iets wilden doen aan de ellenlange wachtlijsten voor jeugd bij de populaire hockeyclubs Kampong en Voordaan. Kinderen uit Tuindorp stonden soms jaren op de wachtlijst voordat ze konden beginnen met hockeyen. Met 125 kinderen kon UNO tijdelijk terecht op de voetbalvelden van Hercules in de wijk Voordorp. Maar omdat de ruimte daar beperkt is, is de club verhuisd naar sportpark Olympos op De Uithof. Daar speelt de club nu met 275 jeugdleden.

Geels: ,,De samenwerking met de Utrechtse Studenten Hockey Club is uitstekend. Studenten geven onder meer training aan onze leden. Maar de mogelijkheden om door te groeien naar een stabiele hockeyclub zijn op Olympos beperkter dan op Vechtzoom. Op Vechtzoom kunnen we echt een eigen club worden, niet uitsluitend meer voor jeugd, maar ook voor senioren en studenten. Met een eigen clubhuis en een eigen identiteit.’’ 

UNO wil de velden op sportpark optimaal gaan benutten door er ook overdag sportactiviteiten aan te bieden. ,,Je kunt dan denken aan hockey voor ouderen en bootcamp’’, aldus Geels.

Zwaluwen

FC Vechtzoom, de club die nu op het sportpark voetbalt, benut niet alle drie beschikbare velden. De gemeente wil met wat aanpassingen en schuiven van de velden, op één groot voetbalveld twee hockeyvelden realiseren.

De gemeente Utrecht ziet de komst van een hockeyclub in de achterstandswijk Overvecht als de kans om de wijk een positieve impuls te geven. ,,Hockey kan hier enerzijds zorgen voor meer bestuurlijke kracht en betrokken ouders vanuit de hockeysport. Anderzijds zal de bezetting van het sportpark toenemen’’, zo stond in een brief die de gemeente aan de raad stuurde om het voorstel te presenteren. 

Hockey in een achterstandswijk is niet helemaal nieuw in Utrecht, want in 2010 startte Zwaluwen Utrecht een hockeyafdeling in Kanaleneiland/Transwijk op sportpark Nieuw Welegelegen. Die club heeft inmiddels achthonderd leden. Hoewel Zwaluwen Utrecht nauwe samenwerkt met het welzijnswerk in de buurt trekt de hockeyclub toch vooral leden uit andere wijken.

Geels hoopt dat UNO ook kinderen uit Overvecht trekt. ,,We willen daar een stabiele hockeyclub worden met het accent op breedtesport’’, zegt voorzitter Harm Geels. ,,Wij zien voor UNO een mooie toekomst op Vechtzoom.’’

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht