Volledig scherm
In 2030 moeten de woningen afgekoppeld zijn van het gas © anp

Overvecht-Noord moet in 2030 afgekoppeld zijn van gasleidingen

Overvecht-Noord is de eerste Utrechtse wijk die in 2030 aardgasvrij moet zijn. De gemeente wil dat de eerste 6.600 huizen daar dan van het gas zijn afgekoppeld.

Utrecht kiest voor Overvecht-Noord als proeftuin omdat daar de aardgasleidingen over een paar jaar aan vervanging toe zijn. Omdat heel Nederland binnen enkele tientallen jaren helemaal van aardgas verlost moet zijn, vindt netwerkbeheerder Stedin het niet logisch om dan in Overvecht nog te gaan investeren in nieuwe leidingen.

In het nieuwe regeerakkoord staat dat alle nieuwbouwwoningen niet meer met aardgasleidingen moeten worden uitgerust. Utrecht besloot al eerder dit jaar geen nieuwe huizen meer te bouwen met aardgas.

CO2-uitstoot verminderen

Nederland wil van het aardgas af omdat het daarmee de CO2-uitstoot kan verminderen. De gemeente gaat nu samen met de woningbouwverenigingen en energieleveranciers eerst in Overvecht-Noord uitzoeken welke alternatieven voor aardgas het beste passen in de wijk.

Overvecht-Noord omvat de straten tussen de Franciscusdreef, Karl Marxdreef, Einsteindreef en Vechtdijk. De wijk telt 8.000 huizen, waarvan er 6.600 nu nog op aardgas zijn aangesloten. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht