Volledig scherm
De Noordelijke Randweg zoals hij er uit moet gaan zien bij het Ghandiplein © AD

Overvecht verzet zich tegen Noordelijke Randweg

De petitie tegen de verdubbeling van de Noordelijke Randweg langs Overvecht is door 1.351 bewoners ondertekend. 

Volgende week woensdag overhandigt de actiegroep ‘Overvecht mag niet stikken’ de petitie aan wethouder Lot van Hooijdonk tijdens een podiumgesprek in het ZIMIHC theater Stefanus.

Mede-initiatiefnemer Jan Zonneveld noemt 1.351 handtekeningen een ‘mooi aantal’. ,,Het onderwerp leeft meer dan ik had verwacht. Ik had gerekend op 500 handtekeningen. Het merendeel van de ondertekenaars komt uit Overvecht.”

180 miljoen euro

De actievoerders vrezen dat de leefbaarheid van Overvecht verder achteruitgaat door de plannen voor de nieuwe Noordelijke Randweg, die loopt van het Gandhiplein (bij crematorium Daelwijck) over de Karl Marxdreef en de Albert Schweitzerdreef tot het spoor bij de A27. Ze willen daarom dat de ontsluitingsweg met drie verkeerspleinen wordt ondertunneld, of verdiept wordt aangelegd. 

Gemeente, provincie en Rijk stellen samen 180 miljoen euro beschikbaar voor de plannen, die de doorstroming moeten verbeteren. In de voorlopige opzet wordt één verkeersplein ondergronds; bij de twee andere rotondes komen fly-overs. Voor 2025 moeten de plannen zijn uitgevoerd.

Vuilere lucht en meer lawaai

Quote

Fly-overs trekken rottigheid aan

Initiatiefnemer Jan Zonneveld

Volgens Zonneveld, die in actie is gekomen omdat zijn dochter in Overvecht woont, betekenen de plannen dat het autoverkeer in de achterstandswijk verdubbelt naar zo’n 94.000 (vracht)auto’s per dag. ,,Duizenden bewoners in Overvecht krijgen straks te maken met vuilere lucht en meer lawaai.”

Overvecht wordt achtergesteld, meent Zonneveld. „Fietswethouder van Hooijdonk is niet krachtig genoeg om de plannen te veranderen. Voor minder drukke wegen elders in het land zijn of worden tunnels aangelegd. Zoals op de A13/A16 bij Schiebroek, de Victory Boogie Woogietunnel bij Den Haag, de tunnel van de RijnlandRoute bij Leiden of de tunnel op de A9 bij Amsterdam Zuidoost.”

De beoogde fly-overs zijn gepland op het Henri Dunantplein en het Gandhiplein. Het Robert Kochplein bij Blauwkapel zou wel ondergronds worden. ,,Als je de criminaliteit uit Overvecht wilt halen, moet je geen fly-overs aanleggen. Die trekken rottigheid aan, dat hebben we gezien in Amsterdam Zuidoost. Twee extra verdiepte rotondes kosten 60 miljoen euro.”

Voorstanders

In het podiumgesprek volgende week woensdag gaat Van Hooijdonk in debat met raadsleden en bewoners. Maar ook ondernemers van bedrijventerrein Lage Weide en Overvecht-Noord, die al jaren ijveren voor betere bereikbaarheid en voorstander zijn van de Noordelijke Randweg, komen aan het woord. Zij noemen de bezwaren ongegrond vanwege de groei van de elektrische auto. 

De gemeenteraad bespreekt de Randweg na de zomer. ,,Je ziet dat dit fout gaat. Veel bewoners in Overvecht overzien het niet. Ze geloven niet dat ze er iets aan kunnen veranderen”, aldus Zonneveld.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht