Bij een ongeluk op de Carnegiedreef in Utrecht Overvecht is een auto op zijn kop terechtgekomen. Er gebeuren in de wijk heel vaak ongevallen op kruisingen.
Volledig scherm
Bij een ongeluk op de Carnegiedreef in Utrecht Overvecht is een auto op zijn kop terechtgekomen. Er gebeuren in de wijk heel vaak ongevallen op kruisingen. © Sem van der Wal

Overvechters durven kind niet de straat op te laten gaan vanwege onveilig verkeer

Overvechters voelen zich niet veilig in het verkeer. De belangrijkste oorzaken daarvoor zijn weggebruikers die de verkeersregels niet kennen, weinig zichtbare handhaving en roekeloze automobilisten die de regels aan hun laars lappen.

Dat blijkt uit het onderzoeksrapport ‘het recht van de snelste’, dat de Wijkraad Overvecht vanavond aan wijkwethouder Kees Diepeveen overhandigt.  Met name de verkeersmentaliteit van jonge, mannelijke automobilisten met een migratieachtergrond wordt in het rapport ‘problematisch’ genoemd.

Geïnterviewde buurtbewoners vinden dat er te vaak te hard wordt gereden. Er gebeuren regelmatig ongelukken in Overvecht en sommige wegen, kruispunten en rotondes zouden lastig te begrijpen zijn. De verkeersveiligheid krijgt van hun een magere 5,8. 

Racewedstrijden

Quote

Mensen rijden als gekken, ik durf mijn kind niet alleen de straat op te laten gaan

Buurtbewoner

,,Ik voel me niet veilig in Overvecht. Weggebruikers rijden veel te hard”, aldus een inwoner. Volgens een ander zouden er bij hem/haar in de straat soms zelfs racewedstrijden worden gehouden. De meerderheid heeft ook het gevoel dat er in de wijk niet tot nauwelijks wordt gecontroleerd door politie. 
Bestuurders die door rood rijden, alcohol achter het stuur, het negeren van haaientanden, Roekeloos rijgedrag en de drukte op de weg zorgen voor gevaarlijke situaties. ,,Mensen rijden als gekken, ik durf mijn kind niet alleen de straat op te laten gaan’’, zegt een buurtbewoner. 

Opvallend genoeg vindt het merendeel van de ondervraagde Overvechters hun eigen rijgedrag wél goed: ,,Ik rijd altijd netjes in het verkeer en let altijd goed op.” Hoewel er soms ook wel hier en daar een foutje werd gemaakt: ,,Ik rijd soms wel eens te hard, maar ik ken de regels en ben een goede chauffeur”, zegt een van hen.

Rijsimulator

Op verzoek van de wijkraad heeft onderzoeksbureau XTNT het afgelopen jaar onderzoek gedaan naar hoe mensen de verkeersveiligheid in Overvecht ervaren. Het rapport wordt gepresenteerd door verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen. Hij verwacht dat de resultaten een interessante discussie kunnen opleveren. Inmiddels hebben bijna honderd inwoners zich aangemeld voor vanavond.

Om de veiligheid in de wijk te verbeteren adviseerde XTNT om de infrastructuur aan te passen,  verkeerseducatie op maat te geven en te zorgen voor meer zichtbare handhaving. Daarnaast zouden jongeren via een rijsimulator kunnen ervaren hoe het is om onder invloed van verdovende middelen (lachgas, alcohol) te rijden. Die ervaring zou volgens het onderzoeksbureau namelijk beter werken dan proberen op hen op te voeden. 

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht