Overvechters kunnen wennen aan gasloos wonen in voorbeeldhuis

videoVooral om zorgen weg te nemen en vragen te beantwoorden kent de Costa Ricadreef in Overvecht-Noord sinds vandaag een gasvrije woning. Een slordige honderd bewoners lieten zich hier al bijpraten over de woontoekomst in hun wijk. ,,En dat ding is voor het verwarmen van de tuin?’’

Quote

Vergeet ook niet het onnodig lang ramen openlaten om te ventileren. Dat maakt de muren koud

Hoofdaannemer Dirk-Jan Peters heeft veel tips hoe je kunt verduurzamen

Veel wijkbewoners blijken al heel erg bezig met grote praktische vragen over leven zonder gas is huis. Zoals bijvoorbeeld vragen over de aanschaf van een warmtepomp, weet projectleider Marion Overberg van de gemeente. Terwijl juist met veel kleinere investeringen de eerste grote slag te slaan is, die onmisbare winst in huis kan opleveren voordat dergelijke grote kostenposten in beeld komen, weet hoofdaannemer Dirk-Jan Peters.

Voordat zo’n pomp in beeld komt is vooral goed isoleren noodzaak, weet energiedeskundige Peters. De grootste winst in huis blijkt te zitten in de simpelste dingen. Ook bij de voorbeeldwoning aan de Costa Ricadreef zorgde isoleren van muren en daken, betere beglazing en bijvoorbeeld zuinigere lampen al voor meer dan een halvering van het energieverbruik. ,,En vergeet ook niet het onnodig lang ramen openlaten om te ventileren’’, zegt Peters. ,,Dat maakt de muren koud.’’

De aannemer houdt ondertussen zijn hand boven een elektrisch aangestuurde verwarming in het gasvrije huis. Het voelt dan misschien alsof hier koude lucht opstijgt, maar dit is toch echt lucht van 25 graden. Die circulatie is mogelijk door de menshoge warmtepompinstallatie op zolder en door de wat meer bescheiden installatie in de tuin.

In de woonkamer valt verder een ventilatiesysteem links tegen de achterpui op en in de keuken prijkt natuurlijk een elektrisch aangedreven inductiekookplaat. Met in een onderkast een extra boiler, voor snel heet water. Nergens is hier nog een spoortje van gas in huis, zelfs niet in de meterkast. Wel is boven een ander gasloos alternatief te bekijken: het leidingensysteem dat nodig zou zijn als hier in huis gekozen zou zijn voor stadsverwarming.

Investering

Volledig scherm
De rondleiding in de gasloze woning © Ruud Voest

Veel inwoners zien op tegen alle werkzaamheden die nodig zijn voor het aanbrengen van alle aanpassingen in huis. Want in de voorbeeldwoning zijn ze toch ook maanden bezig geweest? Maar dat blijkt geen goed voorbeeld: in de meeste gevallen is binnen drie weken een complete woning al gasvrij te maken, weet Peters.

En hoe zit dat dan met geld? Ja, het is een flinke investering, van tienduizenden euro’s voor wie alles in een keer laat doen. ,,Maar we hebben nog bijna 12 jaar voordat het 2030 is’’, stelt projectleider Overberg inwoners gerust. Toch blijkt dat geld nog altijd de voornaamste drempel. Want waarom zou je na tientallen jaren in je woning zonder veel aanpassingen nu opeens alles overhoop halen?

In de modelwoning wordt geprobeerd zoveel mogelijk acute zorgen weg te nemen, onder meer door te wijzen op subsidiemogelijkheden en tijd. ,,Verduurzamen, daar krijg je energie van’’, staat te lezen op een achtergelaten kaartje van iemand die duidelijk enthousiast is. Net als: ,,Ik wens Overvecht veel positieve energie toe.’’ ,,Is dat ding om de tuin te verwarmen?’’ vraagt een bezoeker zich wijzend op de pomp in de achtertuin ondertussen af. Juist om dit soort misverstanden weg te nemen, is de voorbeeldwoning komende tijd op woensdagmiddag geopend.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht