Zinkpalen op de Overtoom in IJsselstein.
Volledig scherm
Zinkpalen op de Overtoom in IJsselstein. © William Hoogteyling

Paaltjes ontbreken: gevaarlijke verkeerssituatie in IJsselstein houdt aan

De gevaarlijke verkeerssituatie op de Overtoom in IJsselstein blijft nog zeker een maand bestaan. Inmiddels hebben toezichthouders sinds begin januari 42 waarschuwingen uitgedeeld.

Sinds enkele maanden ontbreken de afzetpalen (bollards) op de Overtoom en op de Kloosterstraat en dit leidt tot sluipverkeer. De gemeente laat weten dat er een oplossing in zicht is. Een onafhankelijk inspecteur heeft vastgesteld dat de bollards op de Kloosterstraat en op de Overtoom aan de Rabobankzijde gerepareerd kunnen worden. De bollard op de Overtoom aan de ING-zijde moet worden vervangen. De gemeente wil deze bollard vervangen door een dubbele bollard zodat ook grotere voertuigen kunnen doorrijden zonder dat schade ontstaat aan de palen.

Omdat de andere palen niet vervangen hoeven te worden, hoeft er geen Europese aanbesteding plaats te vinden en kan de opdracht enkelvoudig en onderhands gegund worden. Inmiddels heeft een bedrijf geïnventariseerd welke aanpassingen noodzakelijk zijn en welke materialen daarvoor nodig zijn. De gemeente verwacht komende week een offerte van het bedrijf. Indien die akkoord is, duurt het vier tot zes weken voordat de bollards op de Kloosterstraat en op de Overtoom aan de Rabobankzijde weer werken. De vervanging van de bollard op de Overtoom aan de ING-zijde door een dubbele bollard duurt naar verwachting drie maanden. Met het vervangen en repareren van de bollards is 100.000 euro gemoeid.

Verkeersveiligheid

Hoewel het college op 14 februari in een raadsbrief stelde dat ‘de verkeersveiligheid in het geding is en de overlast door het illegale autoverkeer in de binnenstad toeneemt’ worden er in de tussentijd geen aanvullende maatregelen genomen. Volgens de gemeente zijn er tot nu toe door de toezichthouders 42 waarschuwingen uitgeschreven, maar is er geen enkele bekeuring uitgedeeld.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht