Volledig scherm
Marcel Boekhoorn met de foto's van Wu Wen en Xing Ya © AD

Panda's Ouwehands heten Wu Wen en Xing Ya

De Chinese panda's die naar het Ouwehands Dierenpark in Rhenen komen heten Wu Wen en Xing Ya. Wu Wen is een mannetje, Xing Ya een vrouwtje. De dieren blijven minimaal vijftien jaar in de dierentuin.

Volledig scherm
© AD
Volledig scherm
© AD

De beide dieren zijn drie jaar oud. Hun namen hebben een bijzondere betekenis: Wu Wen betekent Mooie krachtige wolk, Xing Ya staat voor Elegante ster.

De panda's leven nu in het Wolong Giant Panda Center in de province Sichuan. Voor het uitlenen van de beesten is een samenwerking gestart met de Chinese Wildlife Conservation Association. Ouwehands ondersteunt dat centrum financieel.

Voorbereiding
De voorbereidingen op de komst van de dieren gaat zeker een jaar duren. Die bestaan uit het opleiden van speciale verzorgers en het bouwen van een nieuw verblijf. De verzorgers gaan drie maanden lang meelopen met de verzorgers van het Wolong Giant Panda Center om hun kennis op het gebied van het verzorgen van reuzenpanda's te vergroten.

"De plannen voor het nieuw te bouwen verblijf voor de panda's zijn bijna klaar. Hopelijk kunnen we snel beginnen met de bouw, en hopelijk is het dan najaar 2016 klaar", zegt directeur Robin de Lange van Ouwehands Dierenpark. "Er zal ook gekeken moeten worden naar extra parkeermogelijkheden, en naar extra horeca. Daar gaan we zo snel mogelijk mee beginnen"

Om de dieren te voeden zal minimaal twee keer per week verse bamboe aangeleverd worden door een bedrijf uit Asten. Dat bedrijf levert bamboe aan verschillende Europese dierentuinen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht