Parade van honden met hun baasjes door Culemborgse kerk

VIDEOBlaffende honden op de eerste Culemborgse Dogwalk in de Barbarakerk. Het hele weekend viert de stad met veel feestelijkheden dat het 700 jaar bestaat. In de kerk was zaterdagmiddag een hondenparade. Een primeur voor Culemborg en een kwinkslag naar het bekendere catwalk.

Tijdens de Dogwalk stonden de honden van hondentrainster Inga van Eerden in de schijnwerpers. Zij vangt getraumatiseerde en mishandelde honden op en plaatst ze daarna bij een nieuw gezin. Deze middag waren de dieren de sterren van de Dogwalk.

Volledig scherm
Een niet alledaags gezicht: een parade van honden in de kerk. © Raymond de Jong

Het is een bijzonder gezicht, deze parade van honden in Barbarakerk. Netjes begeleid door hun nieuwe baasje. Eén voor één lopen ze langs het publiek en jury. De beste combinatie baasje-hond wint de eer. ,,Daar doe ik het niet voor hoor”, zegt deelneemster Jolanda Steenis die met haar drie Chiwawa hondjes meedoet. Eén is nog zo klein dat die meegaat op de arm. ,,Donder, Straal en Poppie heten ze. En ze genieten van de aandacht. Het is gewoon een geintje om hieraan mee te doen.”

Deelnemers kregen de opdracht bijzonder gekleed te gaan tijdens de Dogwalk. Van Eerden beheert in Culemborg de stichting Staartje en zet zich in voor honden in nood. Ze traint deze honden en zoekt  daarna een nieuw thuis voor hen. Ook daarna blijft voor haar het welzijn van het dier belangrijk en houdt ze contact met het adoptiegezin.

Eerste prijs

Zo gebeurde dat ook met de elfjarige hond Frits, een Spaanse galgo (Hazewindhond) die hoge ogen gooide tijdens de parade. Deze hond won de eerste prijs. ,,Frits heb ik uit het asiel gehaald waar hij op dat moment al acht jaar zat. Hij was mishandeld toen hij nog klein was en niemand wilde hem hebben”, vertelt de trainster. ,,Hij zit nu een jaar bij zijn nieuwe baasje en dat gaat heel goed. Supertrots ben ik op Frits.”

Volledig scherm
Groot en klein, er waren honden in alle soorten en maten. © Raymond de Jong

Van Eerden doet er alles aan om haar honden het podium te geven. „Alles wat hondenleed in het licht zet, wil ik graag aan bijdragen. Het is zo afschuwelijk wat er met honden kan gebeuren bij slechte baasjes. Daarom is zo’n parade leuk om te doen en zo kunnen we het werk van de stichting bekender maken.” 

Van Eerden is van plan de Dogwalk jaarlijks te doen in Culemborg. ,,Het is leuk en de reacties zijn goed. Dit zet ons werk in de schijnwerpers en de honden de aandacht die ze verdienen.” De Dogwalk in Culemborg telde 10 deelnemers. Volgend jaar hoopt Van Eerden op vijftig deelnemers.

  1. Wat gebeurt er vandaag in Utrecht?
    Agenda

    Wat gebeurt er vandaag in Utrecht?

    De nieuwe bibliotheek in Leidsche Rijn gaat vandaag voor het eerst open. Het gebouw op het Brusselplein moet een bruisende ontmoetingsplek worden in het Utrechtse stadsdeel. Het gloednieuwe gebouw bevat niet alleen een veel grotere collectie boeken dan de tijdelijke vestiging in Parkwijk, maar biedt ook ruimte voor workshops, voorstellingen, lezingen of debatten. Het eraan vastliggende café-restaurant Buurten, dat 18 mei opengaat, biedt de bezoekers bovendien de mogelijkheid om van de gang naar de bibliotheek een gezellig uitje te maken. Bezoekers kunnen zeven dagen per week in de nieuwe bibliotheek terecht.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht