Volledig scherm
Eerst wordt het terrein vrijgemaakt voordat bij kasteel IJsselstein een park kan worden aangelegd. © Ricardo Smit

Parkeerplaats IJsselstein verandert langzaam in kasteeltuin

Groenbedrijf Van den Berg Haaksman maakt sinds begin deze week het kasteelterrein in IJsselstein boomvrij. Het zijn de laatste loodjes voordat begonnen kan worden aan grondwerkzaamheden en de inrichting van het landschapspark, dat voorjaar 2018 gereed moet zijn. 

Volledig scherm
Een impressie van de toekomstige situatie. © pleij

Momenteel voeren de vijf medewerkers van het bedrijf ook werkzaamheden uit aan de beschoeiing op de plek, die decennialang braak lag en de afgelopen jaren dienst deed als parkeerterrein. Eind september startten ze reeds, met het verwijderen van laag groen en enkele bomen. Ook werden de restanten van het gesloopte Groene Kruisgebouw verwijderd. Deze en komende week worden de resterende bomen grotendeels gekapt. Het hout wordt onder meer gebruikt als openhaardhout en de snippers gaan naar een biologische boer in Benschop. Na afronding kunnen er dus grondwerkzaamheden plaatsvinden en kan de inrichting van het terrein beginnen.

Toren zichtbaar

Het park is een ontwerp van landschapsarchitectenbureau Karres+Brands. Zichtbaarheid van de monumentale 'Loyer toren' (de kasteeltoren) was het uitgangspunt. De architect wil een open ruimte creëren, waarbij de toren goed zichtbaar is en het kasteelpark is verbonden met het omliggende gebied. Door het park worden rechte looplijnen aangelegd; een padenstructuur waarmee het park zowel vanaf de binnenstad als de Kasteellaan en de Touwlaan doorkruist kan worden.

De historie van het gebied wordt benadrukt met het terugbrengen van de kasteelcontour door een laag element. Plantvakken in het plateau bij de toren laten de afmetingen van de vroegere bebouwing zien. Op het plateau van natuursteen is ruimte om kleinschalige evenementen te organiseren.

Meer over Utrecht? Schrijf je in voor onze nieuwe dagelijkse nieuwsbrief.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van breaking news uit de regio Utrecht? Zet dan je pushnotificatie aan!

  1. Nick, Fleurtje, Irina en Guus leggen vandaag hun werk neer: ‘Als wij fouten maken, kan iemand doodgaan’
    PREMIUM

    Nick, Fleurtje, Irina en Guus leggen vandaag hun werk neer: ‘Als wij fouten maken, kan iemand doodgaan’

    Voor het eerst in 26 jaar leggen verpleegkundigen van verschillende afdelingen in het St. Antonius-ziekenhuis in Nieuwegein, Leidsche Rijn en Woerden vandaag deels het werk neer. Ze strijden voor een betere cao, een hoger salaris, vermindering van de werkdruk en een betere balans tussen werk en privé. Wij spraken met vier stakers: Nick, Fleurtje, Irina en Guus. „We krijgen niet betaald naar de verantwoordelijkheden die we hebben: als wij fouten maken, kan iemand doodgaan.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht