De P&R Westraven aan de rand van de stad.
Volledig scherm
De P&R Westraven aan de rand van de stad. © Marnix Schmidt

Parkeren aan de rand van de stad? Kaartje van vijf euro voor P+R verdwijnt

Utrecht gaat nieuwe tarieven invoeren voor parkeren aan de rand van de stad en voor een ritje naar de binnenstad. Een automobilist betaalt straks 2 euro per dag in een P+R-locatie. Om naar de stad te kunnen reizen moeten de bezoekers een ander kaartje kopen. Het tarief van die kaartjes moet nog worden vastgesteld.

Utrecht laat daarmee het systeem van een vast bedrag voor parkeren en reizen los. In dat systeem betaalde de bezoeker vijf euro voor parkeren aan de rand van de  stad en in die prijs mochten ook vijf mensen met de tram of bus naar de binnenstad reizen. Een woordvoerster van de gemeente kon nog niet aangeven of het nieuwe kaartsysteem voordeliger is. Normaliter geldt voor de bus een basistarief van € 0,90 en een kilometerprijs van 15,7 eurocent per kilometer, wanneer de ov-chipkaart wordt gebruikt.

Uit elkaar

In het project Aanpak bevorderen P+R-gebruik introduceert de gemeente in het eerste kwartaal van 2019 een nieuw product: een combikaartje waarbij parkeren en reizen van elkaar worden gescheiden. Bij de Utrechtse P+R’s kunnen reizigers voor twee euro parkeren en verder reizen naar het centrum met een OV-chipkaart of een kaartje met een speciaal tarief. Vanwege de poortjes op de stations en de perrons voldoet het huidige papieren kaartje zonder chip/CT code, niet meer. In de nieuwe situatie wordt parkeren en reizen dus uit elkaar getrokken, zoals in Amsterdam en Rotterdam al het geval is

Ook geeft het nieuwe product meer keuzevrijheid in overstapmogelijkheden zoals de OV-fiets, E-bikes en de trein. ,,Daarom hebben we een nieuw P+R product ontwikkeld in samenwerking met U-OV en provincie dat toekomstbestendiger is, eenvoudig en gebruiksvriendelijk is”, meent de gemeente in een raadsbrief. ,,Belangrijke voorwaarde is dat het nieuwe P+R product een goedkoper alternatief blijft voor parkeren in het centrum.”

P +R-locaties worden ook aantrekkelijk gemaakt voor autobezitters uit de stad. ,,P+R is bedoeld voor het afvangen van parkeerders aan de rand van de stad die doorreizen naar het centrum”, schrijft de gemeente. ,,Dit willen we bevorderen. Het parkeren door parkeerders uit de omgeving staan we toe, maar het is niet de hoofddoelgroep. Daarom gaat op de P+R’s een uurtarief gelden voor parkeerders uit de omgeving. De P+R’s worden ook meer ingezet voor bewoners in een betaald parkeren gebied, als alternatief voor het parkeren in het centrum. Om te stimuleren dat deze bewoners gaan parkeren in de P+R’s, verlagen we het tarief van een abonnement voor de P+R met 75%.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht