Volledig scherm
© ©RUUD VOEST

Parkeren in Utrechtse binnenstad? Volgend jaar kost dat meer dan 5 euro per uur

Automobilisten gaan vanaf volgend jaar april meer dan 5 euro per uur betalen om in de Utrechtse binnenstad te parkeren. De nieuwe coalitie van GroenLinks, D66 en de ChristenUnie wil de parkeertarieven in alle zones in de stad verhogen met 10 procent.

Dat blijkt uit antwoorden op vragen van oppositiepartij de VVD over het coalitieakkoord. Voor de binnenstad betekent dit dat het parkeertarief van 4,71 euro met 0,47 cent per uur stijgt naar meer dan 5 euro per uur. In de wijken rondom de binnenstad stijgt het tarief met 0,38 cent naar 4,00 euro per uur en in de gebieden daaromheen gaat parkeren voortaan 2,84 per uur kosten.

Daarnaast worden de kosten voor parkeervergunningen voor bewoners verhoogd met twintig procent, zo blijkt uit de antwoorden. Voor de binnenstad betekent dit dat de vergunning 13,84 euro per kwartaal duurder wordt. Voor de overige wijken komt dit neer op een verhoging van 6,08 euro per kwartaal. Het tarief voor de zakelijke vergunningen gaat met 15 procent omhoog.

Volledig scherm
Dimitri Gilissen, fractievoorzitter Utrechtse VVD. © Marnix Schmidt

Meteen eerlijk

In het coalitieakkoord stond al wel dat parkeren duurder wordt, maar met hoeveel precies stond er niet bij. Volgens VVD-leider Dimitri Gilissen had het de partijen gesierd als ze meteen eerlijk waren geweest over de ‘gepeperde’ rekening die de Utrechter krijgt gepresenteerd. „Het akkoord blonk al uit in vaagheden, en dan dit niet concreet noemen, terwijl ze dit voornemen al lang hadden.”

Het had de partijen volgens Gilissen dan ook gesierd als ze er meteen eerlijk over waren geweest. „Ze hebben de verhoging van de tarieven tijdens de goed-nieuws-show van de presentatie van het akkoord achterwege gelaten, maar nu ze eenmaal comfortabel op het pluche zitten, wordt dus pas echt duidelijk hoe groot de rekening is voor de Utrechters. Ik zeg: foei!”  

  1. Harry Potter-quiz bij boekhandel Broese en 3J's in TivoliVredenburg

    Harry Pot­ter-quiz bij boekhandel Broese en 3J's in TivoliVre­den­burg

    Met de zaklamp in de hand zoeken naar de leukste, spannendste, gekke beeldjes en dieren in de kerk. Dat kan vanavond om 19.30 uur in de Domkerk in Utrecht. Tijdens een rondleiding kunnen kinderen van 7 tot en met 12 jaar samen met hun (groot)ouders spannende details ontdekken in het donker. Neem zelf een zaklamp mee! Aansluitend is er iets te drinken met wat lekkers in het DomCafé. Kosten zijn 4,50 euro per persoon.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht