Volledig scherm
De School van HIP komt in het oude pand van Vermolen Bedrijfsverzekeringen aan de Biltstraat. © Google Streetview

Particulier onderwijs aan de Biltstraat? Dat kost 22.500 euro per jaar

Voor 22.500 euro per jaar kan je vanaf komend schooljaar naar school aan de Biltstraat in Utrecht. Daar opent dan de particuliere middelbare school De School van HIP. ,,Maar wij hebben een bepaald soort onderwijs voor ogen die niet anders gefinancierd kan worden."

Na de herfstvakantie volgt nog een basisschool van HIP. Particulier onderwijs is onderwijs dat niet door de overheid bekostigd wordt. Daarom kosten zulke scholen vaak (tien)duizenden euro’s. De School van HIP kost 22.500 euro per jaar, inclusief kosten voor boeken, excursies, laptop en zelfs lunch.

,,Wij zijn de eerste particuliere school die zo gepersonaliseerd onderwijs geeft”, beweert mede-oprichter en directeur Monique Keurentjes. ,,Kinderen zijn de baas over hun opleiding, maar dat betekent niet dat ze stuurloos maar zelf kunnen bepalen wat ze doen. We zijn bijvoorbeeld huiswerkvrij, maar als je om 16 uur het werk nog niet af hebt, blijf je tot 18 uur op het huiswerkbegeleidingsinstituut. Iedere leerling heeft een eigen leerplan maar we werken toe naar de wettelijke leerdoelen.”

De school komt voort uit het huiswerkbegeleidingsinstituut HIP. Keurentjes: ,,Daar zien we een hoop leerlingen die worstelen in het reguliere onderwijs. Sommigen zitten zelfs thuis, omdat ze het niet aan kunnen. Blijkbaar is het reguliere onderwijs niet voor iedereen toereikend en moet het kleinschaliger én op maat.”

Tweedeling

PvdA-raadslid Bouchra Dibi is niet blij met de komst van de dure school die alleen rijke ouders kunnen betalen. ,,Ik vind het oneerlijk ten opzichte van kinderen die deze kans niet krijgen. Je creëert een tweedeling”, argumenteert ze op Twitter.

Quote

Ik vind het oneerlijk ten opzichte van kinderen die deze kans niet krijgen. Je creëert een tweedeling

Bouchra Dibi

Keurentjes krijgt dat vaker te horen, geeft ze toe. ,,Maar wij hebben een bepaald soort onderwijs voor ogen die niet anders gefinancierd kan worden. Wat de overheid per kind betaalt in het reguliere onderwijs, is te weinig. Als het overheidsgeld en de budgetten voor zorgleerlingen ook voor onze school kunnen worden aangewend zouden er veel meer kinderen naar De School van HIP kunnen. Wij zouden ook liever niemand buiten sluiten, maar wij zien ook de wanhoop bij ouders die nergens anders terecht kunnen.”

Particulier

De School van HIP is niet de eerste vorm van prijzig particulier onderwijs in de regio Utrecht. Instituut Blankensteijn in Utrecht geeft basis- en middelbaar onderwijs vanaf 19.500 euro per jaar. De particuliere middelbare school Luzac in Utrecht kost minimaal 19.650 euro en Winford Stebo Utrecht kost 22.500 euro. Bij het Vecht College in Breukelen kost een schooljaar 18.000 euro. In Driebergen biedt Maupertuus particulier onderwijs aan kinderen met leer- en ontwikkelingsproblemen, van basisschoolniveau (20.500 euro), middelbare school (23.000 euro) tot mbo (21.000 euro). De scholen hanteren verschillende regels over wat er in de prijs is inbegrepen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht