Volledig scherm
Foto: Robin Utrecht

Partijen durven zich niet al te hard uit te spreken vóór windmolens

De windmolen is uit de gratie. In de verkiezingsprogramma’s durft geen enkele partij in de grotere gemeenten rondom Utrecht keihard te stellen dat er meer van deze energie-opwekkers moeten komen. 

De weerstand tegen windmolens groeit en voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgende week, hebben maar weinig partijen de windmolen prominent in het programma staan. Alleen de uitgesproken tegenstanders zeggen hardop dat deze horizonvervuiler niet meer welkom is.

Partijen die van oudsher voorstander zijn van strenge milieuregels, draaien in de verkiezingsprogramma’s om de hete brij heen. In Nieuwegein, Zeist, Stichtse Vecht en Veenendaal durft eigenlijk alleen GroenLinks nog te opperen dat er op zijn minst onderzocht moet worden waar nog ruimte is voor windmolens.

Gevoelig

En zelfs dan wordt er nog naarstig gezocht naar plekken waar ze ver uit het zicht van de bewoners staan. ,,Het is een heel gevoelig onderwerp, maar het is ook een heel serieuze opgave om het milieuprobleem op te lossen’’ zegt GroenLinks-fractievoorzitter Marieke Schouten van Nieuwegein. ,,Als we burgers mee willen krijgen, zullen ze ook mee moeten praten. Dus bij het plaatsen van windmolens zullen we de omwonenden altijd moeten betrekken.’’

Maar ook als veel mensen er van overtuigd zijn dat er iets moet gebeuren om klimaatverandering tegen te gaan, verandert die houding vaak als er windmolens in de achtertuin dreigen te komen. Dat hebben de tegenstanders goed begrepen en zij melden wel onomwonden in hun verkiezingsprogramma’s dat windmolens niet de oplossing zijn.

,,We hebben nog een jaar of twaalf om onze eerste milieudoelstellingen te bereiken. Tegen die tijd zijn er volgens mij voldoende alternatieven voor windmolens’’, zegt Jeroen-Willem Klomps van de VVD Stichtse Vecht. Dat er een opdracht van de provincie Utrecht ligt om voor 2020 nog een hele berg windmolens neer te zetten, vindt Klomps niet het probleem van Stichtse Vecht. ,,Het voordeel dat wij als landelijke partij hebben, is dat we overal invloed hebben. En ik zie hier echt geen ruimte voor windmolens.’’

Geen stemmen

Dat de partijen die vóór windenergie zijn, dat niet van het verkiezingsprogramma laten afspatten, snapt Klomp wel. ,,Ik denk dat iedereen wel door heeft dat dat geen stemmen oplevert.’’

In tegenstelling tot de PVV in Stichtse Vecht en de stad Utrecht zijn er in de andere grote steden in de provincie geen partijen die de klimaatverandering ontkennen. Alle andere partijen zijn het erover eens dat er iets gedaan moet worden aan milieumaatregelen. Waar de windmolen dus niet bijster populair is, is het riool dat wél. Er wordt nog teveel schoon regenwater via het riool onnodig afgevoerd naar de zuiveringsinstallaties, omdat onze steden zo zwaar versteend zijn dat het water onvoldoende in de grond zakt, stellen politici.

Veel partijen willen dan ook de verstening van tuinen tegen gaan. Ook moeten burgers meer doen om de hemelwaterafvoer van het riool af te koppelen. Lokaal Liberaal in Stichtse Vecht ziet hier een taak voor de gemeente. Maar de partij vindt niet dat de inwoners daar zelf voor moeten betalen. ,,Inwoners hebben jarenlang rioolrecht betaald. Als er dan aanpassingen nodig zijn, laat je de inwoners daarvan niet de rekening betalen’’, staat in het verkiezingsprogramma.

Asfalt weg

JouwVeenendaal komt met een rigoureuze oplossing om het regenwater weer in de grond te laten zakken: de komende tien jaar moeten alle geasfalteerde straten binnen de gemeente vervangen worden door straatstenen. Wat dat gaat kosten en hoe dat betaald wordt, staat niet in het programma.

De PvdA in Stichtse Vecht komt met een bijzonder plan dat werk en milieu combineert. Uitkeringsgerechtigden zouden bij wijze van reïntegratie ingezet moeten worden als energiecoach om bijvoorbeeld inwoners zelf te helpen met maatregelen om het milieu te ontlasten. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht