Volledig scherm
Moeder en jong na de geboorte. © Ouwehands Dierenpark

Pasgeboren olifantje Ouwehands overleden na aanval van moeder

Het Afrikaanse olifantje dat zaterdag werd geboren in Ouwehands Dierenpark in Rhenen, is maandagavond volkomen onverwacht overleden. 

De geboorte van het olifantje was het resultaat van een jarenlange voorbereiding, stelt het dierenpark. Olifant Duna werd drachtig na drie pogingen met kunstmatige inseminatie verspreid over twee jaar, uitgevoerd door een gespecialiseerd team. De laatste poging in april 2016 bleek succesvol.

Zaterdag beviel de moeder, na een draagtijd van 640 dagen, voor het eerst: van een kerngezonde dochter.

Dwarslaesie 

Nadat de moeder in eerste instantie goed voor haar jong zorgde, veranderde haar houding maandagavond radicaal: zonder zichtbare aanleiding viel zij haar eigen jong aan. De aanwezige verzorgers waren machteloos. Zij konden het jong niet in bescherming nemen tegen haar agressieve moeder, die 3.000 kilo weegt. Het jong had een gebroken rug en daardoor een dwarslaesie van het ruggenmerg, waardoor euthanasie de enige optie was.    

Afrikaanse olifanten staan erom bekend dat zij onvoorspelbaar kunnen zijn. De eerste dagen na de geboorte van een Afrikaans olifantje zijn daarom altijd spannend. Om die reden besloot Ouwehands Dierenpark het blijde nieuws later deze week wereldkundig te maken. 

Volledig scherm
Olifant Duna. © Ouwehands Dierenpark

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht