Volledig scherm
© ANP

Pegida: demonstratie gewoon in binnenstad

Anti-islambeweging Pegida heeft maandag in een gesprek met de gemeente Utrecht nogmaals benadrukt dat het niet van plan is om te gaan demonstreren in het Hogelandsepark. Ook is voorman Edwin Wagensveld gewoon van plan een protestmars door de stad te lopen.

Wagensveld ging maandag in beroep tegen het besluit van burgemeester Van Zanen om de demonstratie van komende zondag uit de binnenstad te weren en te verplaatsen nabij de Berenkuil. ,,Wat er ook gebeurt, die mars gaat er komen. Als ik zondag op de Neude ga staan en zeg dat ik een sigaretje ga roken aan de andere kant van de stad en vraag of mensen met me mee willen lopen doe ik niets verkeerd.

De meeste buurtbewoners van het Hogelandsepark, die deze krant spreekt, reageren gelaten op het nieuws dat zich komende weekeinde twee omstreden demonstraties om de hoek afspelen. In de sjieke Emmalaan, waar vooral artsen en advocaten wonen, drong het nieuws gisteren langzaam door. ,,Laat ze maar komen,'' zegt een gepensioneerde vrouwenarts die niet met naam in de krant wil. 

Een jonge vrouw die haar hond uitlaat in het park kijkt er van op als ze het nieuws hoort dat Pegida komt demonstreren. ,,Dat vind ik heel erg. Waarom niet op een industrieterrein? Dan heeft niemand er last van.'' Een bewoonster die tegenover het park woont, maakt zich vooral zorgen om de kinderverjaardag die zondag verstoord dreigt te worden als er een leger politie voor de deur staat.  
In het bedrijfsverzamelgebouw Hoogeland, dat midden in het park ligt waar zaterdag de internationale socialisten en zondag Pegida demonstreren, raken ze niet in paniek. ,,Demonstreren mag in ons land,'' zegt gebouwbeheerder Albert van Overhagen. ,,We hebben hier afgelopen zomer de Tour de France voor de deur en in het park gehad. Dat was heel druk en het park heeft die drukte goed doorstaan. Dus laat ze me maar komen.'' Uiterlijk morgen neemt burgemeester Van Zanen een definitief besluit.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht