Volledig scherm
Demonstranten van Pegida op het Vredenburg in Utrecht © ANP

Pegida gaat weer demonstreren, maar waar?

Anti-islambeweging Pegida komt zondag weer demonstreren in Utrecht. Maar waar en hoe is nog onduidelijk, omdat Pegida nog met de gemeente Utrecht in de clinch ligt.

Voorman Edwin Wagensveld van Pegida wil zondag 5 februari een protestmars door de stad lopen, te beginnen vanaf de Neude. Hij wil met zijn organisatie ‘samen Nederland terugveroveren’. Maar de gemeente Utrecht zit dwars, zegt Pegida.

Quote

Zij mochten ook een protest­mars. Waarom wij niet?

Edwin van Wagensveld

Als het aan de gemeente ligt gaat Pegida naar het Moreelsepark om daar te demonstreren. Een protestmars door de stad wil de gemeente Utrecht niet. En daar is Wagensveld woedend over. ,,Voor ons is een plek in het Moreelsepark onacceptabel. Daar kunnen wij niet mee akkoord gaan.” 

Wagensveld verwijst naar een demonstratie Syriërs die in december 2016 een soortgelijke mars door de stad hielden om aandacht te vragen voor de oorlogsmisdaden van de Syrische president. ,,Zij mochten ook een protestmars. Waarom wij niet?”

Ordentelijk verloop

De gemeente Utrecht wil inhoudelijk nog niet reageren en zegt dat woensdag 1 februari burgemeester Van Zanen een beslissing neemt over de aangekondigde demonstratie van Pegida. De gemeente zegt zich samen met de politie voor te bereiden op een ‘ordentelijk verloop’ van de demonstratie.

Als de gemeente niet met een ‘acceptabel voorstel’ komt zal Pegida haar eigen plan trekken, zegt Wagensveld. ,,We communiceren dan via onze eigen kanalen met onze achterban en trekken dan ons eigen plan.”

Eerdere demonstraties van Pegida in Utrecht liepen uit op forse confrontaties tussen extreemlinkse en extreemrechtse demonstranten. Daarbij werden tientallen aanhoudingen verricht door de politie. De gemeente Utrecht heeft protestmarsen van Pegida door de stad tot nu toe altijd verboden. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht