Volledig scherm
Een Pegida-aanhanger vorige week in het Moreelsepark © Sem van der Wal

Pegida krijgt toestemming voor demonstraties op Mariaplaats

De anti-islambeweging Pegida heeft van de gemeente Utrecht toestemming gekregen om komend weekend te demonstreren. Zowel zaterdag als zondag mag de beweging op de Mariaplaats in de binnenstad een demonstratie organiseren. Toch is Pegida daar niet blij mee.

Quote

Het is voor ons nog steeds onaccepta­bel

Edwin Wagensveld

De organisatie van voorman Edwin Wagensveld wil namelijk koste wat kost een protestmars door de historische binnenstad lopen. De gemeente Utrecht wil dat niet en heeft aanvragen voor een protestmars door Pegida al een aantal keer afgewezen. ,,De gemeente is nu wel een beetje onze kant opgekomen door te kiezen voor de Mariaplaats, maar het is voor ons nog steeds onacceptabel.”

Wagensveld zei deze week in een video op Facebook al dat hij van plan is een kat- en muisspel te spelen met burgemeester Jan van Zanen van Utrecht. ,, Wij komen terug! Volgende week zaterdag en zondag. En het weekend daarop. En het weekend daarop. Pegida heeft het recht om in de historische stad te demonstreren. Ik laat me niet door een landverrader als u de les lezen”, zo haalde Wagensveld uit.

Of Pegida zich gaat houden aan de voorschriften van de gemeente is dan ook de vraag. ,, De stad weet dat we het daarmee niet eens zijn. Dat zullen we weer duidelijk laten merken”, zegt Wagensveld veelbetekenend.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht