Volledig scherm
© ap

Pegida-mars door Utrecht verboden: te gevaarlijk

Anti-islambeweging Pegida mag zondagmiddag alleen demonstreren op het Vredenburg. Burgemeester Jan van Zanen verbiedt een mars door de binnenstad. Het gevaar op confrontaties met tegendemonstranten is te groot. De Internationale Socialisten hebben het Janskerkhof aangewezen gekregen als vaste locatie en mogen dus ook niet door de stad lopen.

Het verstoren van de Pegida--demonstratie zal niet getolereerd worden, zegt een woordvoerder van de gemeente Utrecht. De actiecomités BlockPegida en 'Laat ze niet lopen' roepen via Facebook juist op de ruimte op het Vredenburg te bezetten en de Pegida-demonstratie te overstemmen.

Volledig scherm
Pegida demonstreerde eerder deze week in de Duitse stad Dresden. © afp

Het marsverbod is afgekondigd door burgemeester Van Zanen, in samenspraak met de politie en het Openbaar Ministerie. ,,Iedereen heeft het recht te spreken, maar het mag niet de veiligheid van anderen in gevaar brengen'', aldus de gemeente. De organisaties hebben verder te horen gekregen 'dat discriminerende of opruiende uitingen niet zijn toegestaan'. 

Pegida en de Internationale Socialisten zijn op de hoogte gebracht van de beslissing en kunnen nog in gesprek gaan om de gemeente op andere gedachten te brengen. Donderdag valt de definitieve beslissing.

Patriottische Europeanen 
Pegida (patriottische Europeanen tegen islamisering van het avondland) begon ongeveer een jaar geleden met demonstraties tegen de vermeende islamisering van Duitsland. De beweging kreeg navolging in diverse andere plaatsen en demonstreert nog geregeld. Geert Wilders sprak half april nog een demonstratie van Pegida in Dresden toe.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht