Volledig scherm
Hugo Kuijper van Pegida deed woensdagavond een oproep aan de raad. Hij zegt namens drie inwoners van Woerden te spreken. © anp

Pegida wil actie in Woerden

Woerdenaren moeten geweldloos in verzet komen tegen de gelukzoekers die op de stad afkomen. Die oproep doet de anti-islambeweging Pegida. Het maakt niet uit of het statushouders of bewoners van het azc zijn. Voor Hugo Kuijper van Pegida gaat het bij beide groepen om gelukzoekers.

Quote

Onderzoek ook wat de gewone Woerdena­ren willen. Houd een peiling onder bijvoor­beeld duizend mensen.

Elias Bom van Stek Woerden

Hij deed zijn oproep gisteravond in de gemeenteraad van Woerden. Het was wel tegen dovemansoren. Publiek was er niet voor het debat over de huisvesting voor 400 statushouders en de komst van een azc voor 300 personen. En de gemeenteraad nam, na een kort vragenrondje, de felle kritiek van Pegida niet mee in het debat zelf.

Kuijper, die zei namens drie inwoners van Woerden te spreken, somde op wat er de afgelopen tijd allemaal is misgegaan met gelukzoekers; de term vluchteling of asielzoeker niet één keer gebruikend. Mishandelingen, verkrachtingen, zelfmoorden, zelfverminkingen. Hoe meer getallen hij noemde, hoe feller hij klonk.

Reactie raad
De raad negeerde zijn kritiek. Moeite heeft de raad nog wel steeds met de vestiging van een azc. De huisvesting van de statushouders is een taak die het rijk gemeenten oplegt. De komst van een azc is een wens van b en w, benadrukten fracties. Er moet vooraf goed worden nagegaan wat de samenleving wil.

Politieke partijen

Gesprekken met wijk- en dorpsplatforms en kerken is niet genoeg. Elias Bom (Stek Woerden): ,,Onderzoek ook wat de gewone Woerdenaren willen. Houd een peiling onder bijvoorbeeld duizend mensen.''

Quote

Ga op een marktdag op een zeepkist staan op het Marktplein om te horen hoe de Woerdenaar over een azc denkt.

Voorstel Jaap van der Does (Lijst van der Does) aan wethouder De Weger

Jaap van der Does (Lijst van der Does) heeft wel een idee hoe wethouder De Weger kan horen hoe de Woerdenaar over een azc denkt. ,,Ga op een marktdag op een zeepkist staan op het Marktplein.''

Draagvlak
De Weger zegt dat draagvlak in de samenleving een afweging is in de besluitvorming, maar niet de enige. ,,Een afweging is ook dat we in Nederland een probleem hebben op te lossen.''

Op de raadsvergadering van woensdag staat de besluitvorming over de plannen op de agenda. Onder anderen Theo Peters van Inwonersbelangen heeft het voorstel gedaan om het voorstel te knippen. De komst van het azc is immers het enige heikele punt.

Locatie
Waar het azc komt, als het plan doorgaat, is nog niet bekend. Er is achter gesloten deuren wel over gesproken, maar wethouder De Weger heeft de raad woensdagavond voorgehouden die informatie niet te gebruiken in het openbare debat.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht