Volledig scherm
Pegida-leider Lutz Bachmann spreekt in Utrecht aanhangers toe. © anp

Pegida wil demonstratie in Lombok of Kanaleneiland

Pegida wil op 8 november opnieuw een demonstratie houden in Utrecht. De anti-islambeweging denkt daarbij aan de wijken Kanaleneiland of Lombok als locatie. Dat zegt Edwin Wagensveld van Pegida.

Volgens Wagensveld wil de organisatie juist in díe wijken demonstreren, omdat volgens hem de problemen waar zijn organisatie tegen ageert zich daar afspelen. Ook wil Pegida, in tegenstelling tot de demonstratie van afgelopen zondag, ditmaal wel een mars houden. ,,Dat hoort nou eenmaal bij Pegida, dus dat zullen we zeker aanvragen," zegt Wagensveld. Bij de demonstratie van zondag werd zo'n mars nog door burgemeester Van Zanen verboden.

Voor Pegida is het Vredenburg in elk geval geen optie meer. ,,Als tegendemonstranten zo makkelijk bij ons kunnen komen is dat misschien niet de beste locatie." Ook het Jaarbeursplein is voor Pegida niet in beeld. ,,Daar zitten asielzoekers in de noodopvang van de Jaarbeurs. Dat doen wij niet." Eerder lieten ondernemers en bewoners van de Utrechtse binnenstad al weten niet blij te zijn met een nieuwe betoging in de binnenstad.

Provocatie
GroenLinks-raadslid Steven de Vries zou een Pegida-demonstratie in Kanaleneiland of Lombok zien als een regelrechte provocatie. ,,Dat zou zeker niet slim zijn. Denk na en neem je verantwoordelijkheid," zegt hij. Als het aan De Vries zou liggen gaat Pegida demonstreren op industrieterrein Lage Weide. ,,Dat is ook een prima plek.'' CDA-fractievoorzitter Sander van Waveren is in elk geval blij dat Pegida voornemens lijkt niet in de Utrechtse binnenstad te demonstreren.

,,Dat is gewoon geen goed idee. Maar in Lombok zie ik ook niet direct ruimte. In Park Transwijk zou dat misschien wel kunnen," stelt Van Waveren. ,,Het is aan burgemeester Van Zanen, want hij moet de veiligheid van de demonstratie waarborgen." Zijn collega De Vries van GroenLinks sluit zich daarbij aan.

De gemeente Utrecht laat weten dat de evaluatie van de onrustig verlopen demonstratie zondag nog gaande is. ,,En we nemen daarin de nieuwe aangekondigde demonstratie mee," zegt woordvoerder Karen Salden. ,,We hebben nog geen aanvraag gehad, maar dat kan nog tot 48 uur van tevoren."

Inmiddel zijn alle elf opgepakte demonstranten op vrije voeten, gisteren werd de laatste demonstrant vrij gelaten. Het Openbaar Ministerie meldt bovendien dat het onderzoek naar de speech van Raffie Chohan van Pegida Nederland nog gaande is. ,,Dat kan nog wel een tijdje duren," zegt een woordvoerder.

Chohan heeft zich mogelijk schuldig gemaakt aan strafbare uitlatingen tijdens haar optreden op het Vredenburg. ,,De massieve inteelt in de islamitische cultuur brengt vrijwel onomkeerbare schade aan de moslims, met inbegrip van grote schade aan de intelligentie en geestelijke gezondheid van moslims,'' was één uitspraak.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht