Volledig scherm
© ANP

Pegida wil in gesprek met politie over nieuwe demonstratie bij Ulu-moskee

Als het aan Pegida ligt volgt nog deze maand een nieuwe anti-islamdemonstratie bij de Ulu-moskee. Maar voordat het zover is gaat voorman Edwin Wagensveld graag met de Utrechtse politie in gesprek over de gebeurtenissen van afgelopen vrijdag.

Pegida heeft de gemeente Utrecht zojuist laten weten opnieuw te willen demonstreren bij de Ulu-moskee in Lombok. De organisatie verwacht dat hun aanmelding dit keer de nodige discussie op gaat leveren, waar die discussie voor de demonstratie afgelopen vrijdag vooraf uitbleef. 

,,Op 24 oktober willen we opnieuw tussen 20.00 en 23.00 uur bij de Ulu-moskee staan, inclusief filmbeelden’’, stelt voorman Wagensveld. Hij wil onder meer beelden van verbrandingen en onthoofdingen tonen in de wijk. 

Quote

Wat ik daar heb meegemaakt heb ik zelden gezien. Die chaotische taferelen en zéér zéér angstige agenten

Pegida-voorman Edwin Wagensveld

Gezien de gebeurtenissen afgelopen vrijdag, wordt die kennisgeving bij de gemeente Utrecht dit keer extra kritisch bekeken. Want afgelopen vrijdagavond werd een zelfde soort demonstratie op last van de burgemeester afgeblazen, nog voordat deze goed en wel begonnen was. Dit gebeurde nadat 150 jongeren de confrontatie zochten en groenten en volle blikjes, vuurwerk en eieren door de lucht vlogen.

Angstige agenten

,,Wat ik daar in Utrecht heb meegemaakt heb ik zelden gezien. Die chaotische taferelen en zéér zéér angstige agenten’’, stelt Wagensveld. De situatie werd zó dreigend dat de burgemeester de openbare orde en veiligheid niet meer kon garanderen. En dat terwijl de demonstratie uitgebreid was voorbereid en een afvaardiging van de politie uit Utrecht eerder in de week ook nog in Enschede bij een soortgelijke demonstratie van Pegida aanwezig was.

Volgens Pegida is rond de demonstratie in Utrecht veel misgegaan op politiegebied. Zo zouden agenten een ‘tegendemonstratie’ op het plein voor de moskee inclusief megafoon nooit toe hebben mogen staan. ,,Ik ben in Utrecht al eens voor minder opgepakt. Was daar vrijdag ingegrepen en waren die mensen weggegaan, dan had je alleen de ‘straatschoffies’ overgehouden, zoals het moskeebestuur ze noemt.’’ 

Verder snapt de voorman niet dat hij en zijn veertien mededemonstranten niets wisten over de inzet van moskeevrijwilligers in hesjes op het plein, die de orde hadden moeten handhaven. Pegida zegt de gebeurtenissen met de politie graag te willen evalueren.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht