Volledig scherm
Een aanhanger van Pegida in oktober tijdens een betoging in Utrecht © ANP

Pegida wil ook zaterdag demonstreren in Utrecht

De anti-islamitische groepering Pegida heeft een derde demonstratie gemeld bij de gemeente Utrecht. Die moet zaterdag plaatshebben, op dezelfde dag, tijd en plek waar de tegendemonstranten van Utrecht bekent Kleur bijeenkomen. Het was al bekend dat Pegida zondag in Utrecht gaat demonstreren.

De derde demonstratie zaterdag is uitgeschreven omdat Pegida ,,zich niet klein wil laten krijgen door Utrecht'', meldt de organisatie op de eigen Facebookpagina. Burgemeester Jan van Zanen besloot woensdag dat zowel Utrecht bekent Kleur als Pegida alleen aan de rand van het stadscentrum in het Hogelandsepark mag demonstreren.

Protestmarsen zijn verboden. Pegida is verplicht om gereserveerde bussen te gebruiken om van Utrecht Centraal naar het park te reizen. Van Zanen beraadt zich op de aankondiging en reageert ,,zo snel mogelijk'', aldus zijn woordvoerder.

De groepering is vooral kwaad over het verplichte busvervoer. Pegida wil zich daar niet aan houden en is van plan via een route buiten het centrum om toch naar het park te lopen. Utrecht zal dat niet toestaan, liet de gemeente weten. Voor de bijeenkomst van zondag zijn al verschillende tegendemonstraties aangemeld.

De eerste betoging van Pegida (patriottische Europeanen tegen islamisering van het avondland) in Utrecht liep uit op relletjes, waarbij tien tegendemonstranten werden opgepakt. Het Openbaar Ministerie zei donderdag een spreekster op de eerste Pegida-betoging te verdenken van discriminatie.

  1. Van heinde en ver in de rij voor de Uithoflijn: tramfanaten halen hun hart op tijdens eerste echte rit

    Van heinde en ver in de rij voor de Uithoflijn: tramfana­ten halen hun hart op tijdens eerste echte rit

    In iedere bocht langs de route staan ze. Telefoons en cameraatjes in de aanslag, erachter een gefronst gezicht dat in opperste concentratie het ultieme beeld probeert te schieten. Wie denkt dat het een bijzondere bolide is waar ze op wachten zit er ver naast: het is de eerste, met publiek gevulde Tram 22, ofwel de Uithofijn. Tientallen geïnteresseerden konden vandaag gratis een ritje meerijden.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht