Volledig scherm
© Bakkerij Aelbers

Personeel failliete bakkerij vreest karige kerst

Zo'n dertig medewerkers van bakkerij Aelbers uit IJsselstein zitten even krap bij kas. Al twee maanden, voor de zaak afgelopen dinsdag failliet ging, krijgen zij geen salaris meer. Het wachten is op snelle uitbetaling door het UWV. Lukt dat niet, dan volgt een karige kerst.

Banketbakker Jan Plug is één van hen en heeft geen goed woord over voor de gang van zaken. Hij zag het bedrijf, waar hij ruim 32 jaar werkte, het afgelopen jaar de afgrond inglijden. Daarbij werd het best lopende filiaal in het Nieuwegeinse Makadocenter verkocht.

Advocaat

Vanaf eind oktober ontvingen de medewerkers volgens Plug geen geld meer. Het UWV neemt die verplichtingen na het faillissement over. Het is mede daarom dat de personeelsleden geld bij elkaar legden om een advocaat in de arm te nemen, die het faillissement aanvroeg. Ook de verhuurder van het bedrijfspand in IJsselstein diende bij de Utrechtse rechtbank een dergelijk verzoek in.

Het UWV is volgens Plug snel in actie gekomen. ,,Maar vanaf 20 december  is het UWV voor twee weken dicht en veel mensen zitten al twee maanden zonder geld. Het UWV heeft gezegd zijn best te doen voor kerst een flink deel uit te betalen. Het is hopen dat dat lukt”, aldus Plug.

UWV-woordvoerder Iraïda Groenewoud zegt dat de aanvragen binnen zijn. ,,Normaal gesproken nemen we binnen vier weken een beslissing, maar het streven is nu voor kerst de eerste betaling te doen. Dat is logisch in een maand als deze. Daar gaan we heel erg ons best voor doen”. Ze voegt er aan toe dat het UWV wel tijdens de feestdagen en de twee aansluitende maandagen dicht is, maar zeker geen twee weken aaneengesloten.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht