Volledig scherm
Actiestickers gedragen door verpleegkundigen © Actiecommitè St. Antonius

Personeel St. Antonius Ziekenhuis voert actie en legt donderdag één dag de taken neer

Komende donderdag leggen meer dan tien afdelingen van het St. Antonius Ziekenhuis hun taken gedeeltelijk neer. Ze gaan ‘zondagsdiensten’ draaien wat betekent dat op die afdelingen alleen spoedzorg wordt verleend. Op de andere afdelingen zijn géén acties en gaat de zorg gewoon door. Het ziekenhuispersoneel voert op deze manier actie voor een betere cao. 

De acties in het St. Antonius Ziekenhuis zijn onderdeel van ‘estafette-actie’ waarin 17 ziekenhuizen door het hele land één dag lang het werk neerleggen. Drie vestigingen van het St. Antonius, in Utrecht, Nieuwegein en Woerden, doen komende donderdag mee. „De actie leeft erg onder de ziekenhuismedewerkers, de ontevredenheid over hun loon en de hoge werkdruk is groot”, zegt Henk van Engelen van FNV Zorg & Welzijn.

Wettelijk gezien mogen ziekenhuizen niet staken en daarom zullen de ziekenhuizen de zogenoemde zondagsdiensten gaan draaien. Dit gebeurt niet op alle afdelingen: zo zijn alle poli’s gewoon open en daar gaan alle afspraken door. Omdat de spoedzorg ook gewoon doorgaat zal de patiëntveiligheid niet in het geding komen. Alle betrokken patiënten zijn inmiddels geïnformeerd. 

Al maanden onrust

Al maanden is er een conflict tussen vakbonden en algemene ziekenhuizen over een nieuwe cao. De bonden willen voor de ziekenhuismedewerkers een loonsverhoging van 5 procent. Dit geldt voor 90 tot 95 procent van de werknemers: van verpleegkundigen tot de medewerkers die de logistiek regelen, tot de schoonmakers in het ziekenhuis. 

In het St. Antonius ziekenhuis werd in augustus ook al actie gevoerd, het actiecomité overhandigde 871 handtekeningen van ongeruste werknemers aan de Raad van Bestuur. Al langere tijd hangen er spandoeken in het ziekenhuis met leuzen als ‘ik werk maar maak mij zorgen om de cao’ en ‘goede cao = goede zorg’. Verschillende ziekenhuismedewerkers dragen stickers op hun kleding met leuzen erop. 

Het Diakonessenhuis in Utrecht, wat net als het St. Antonius een algemeen ziekenhuis is en dus onder dezelfde cao valt, heeft nog geen actie aangekondigd. Van Engelen: „Daar is wel een actiecomité actief. Misschien gaan zij mee in de volgende reeks zondagsdiensten, als dat tegen die tijd nog nodig is.” 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht