Onderzoekers Peter Kipp en Marja Potters ontsluiten het geheime archief van Dick Bruna.
Volledig scherm
PREMIUM
Onderzoekers Peter Kipp en Marja Potters ontsluiten het geheime archief van Dick Bruna. © Angeliek de Jonge

Peter en Marja zijn al jaren bezig met het archief van Dick Bruna: ‘Hij was een echte perfectionist’

Elke keer is het weer een verrassing wat Marja Potters en Peter Kipp tegenkomen als ze een doos met daarin mappen met nog niet gearchiveerd werk van Dick Bruna openen. Het is alsof ze een schatkamer binnenstappen. 

Alles heeft met alles te maken; je ziet de afbeeldingen die in ander werk weer terugkomen.’’ Hoe veelzijdig Dick Bruna, die vooral bekendheid kreeg als kinderboekenschrijver, was, blijkt uit het immense archief dat stapje voor stapje in kaart wordt gebracht. Al vanaf 2006 zijn de Utrechtse archivaris Marja Potters en papierrestaurator Peter Kipp, met een tussenpauze, bezig het deels voltooide werk van Utrechts beroemdste grafisch vormgever te ordenen. Een monnikenwerk omdat Bruna met zoveel verschillende opdrachten bezig is geweest en omdat de omvang van zijn collectie veel groter is dan gedacht.

  1. Dag en nacht staat dit stel voor hun gehandicapte zoon Kian (7) klaar, maar dat brengt ze wel in een isolement
    PREMIUM

    Dag en nacht staat dit stel voor hun gehandicap­te zoon Kian (7) klaar, maar dat brengt ze wel in een isolement

    De meervoudig gehandicapte Kian (7) uit De Meern kan niet naar school en vanwege zijn kwetsbare gezondheid is alle hulp van zorgverleners stopgezet. Zijn ouders Shirin (33) en Frank (32) zorgen nu zelf fulltime voor Kian, die veel hulp nodig heeft. „Weinig mensen weten hoe anders het leven is als je een kindje hebt dat veel zorg nodig heeft, en dat alles in deze tijd op scherp staat.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht