Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Petitie tegen verrommeling hartje Utrecht 1050 maal ondertekend

Ruim 1050 mensen hebben tot dusver de petitie ondertekend van Binnenstad030. De actiegroep wil het stadsbestuur ervan overtuigen dat de leefbaarheid in hartje Utrecht in het geding is door de toename van het aantal horecagelegenheden. 

De actiegroep Binnenstad030 startte in december 2018 een petitie om ‘de verrommeling van het centrum van Utrecht te stoppen’. 

 De initiatiefnemers van de actie ‘Utrecht hou van je hart’ stellen dat de horeca te hard groeit en dat de overlast van lawaai en vuil een halt moet worden toegeroepen. Aan het einde van deze maand willen ze de resultaten van de petitie overhandigen aan het stadsbestuur. ,,Er komen steeds meer bezoekers. Gebouwen veranderen in shortstayhokken of hotels. De binnenstad wordt het domein van investeerders in plaats van betrokken bewoners. Help ons mee om dit te stoppen!’. is het signaal dat Binnenstad030  afgeeft.

De binnenstadsbewoners willen met de gemeente Utrecht meedenken hoe de plek waar zij wonen leefbaar gehouden kan worden. De binnenstad fungeert volgens hen te zeer als een doorgangshuis.  ,,Er is een uitstroom van gezinnen en een instroom van tijdelijke en jonge bewoners, van wie velen de stad beleven als een product om te consumeren.‘’ De snelle groei van toeristenhuisvesting  en shortstayverhuur gaat ten koste van het aantal beschikbare huizen voor binnenstadsbewoners, schrijven de opstellers van de petitie. 

Wat hun betreft leidt de toename van horeca tot een meer eenzijdige binnenstad. ,,84 procent van de horecavergunningen en de meeste winkels liggen in een binnenstad. Dat is idioot veel. De binnenstad is propvol.‘’ Daardoor, zo wordt in de petitie gesteld, neemt de leefbaarheid af. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht