Volledig scherm
De slechtziende Sam Hageraats wil de vaste busdienst in Schalkwijk behouden. © foto ricardo smit

Petitie van blinde Sam tegen opheffen bus door Schalkwijk al meer dan 500 keer getekend

Al meer dan vijfhonderd mensen hebben de onlinepetitie getekend tegen het schrappen van buslijn 45, die de dorpen Schalkwijk en ‘t Goy verbindt met Houten-Castellum.

De petitie is begonnen door Schalkwijker Sam Hageraats, die vanwege zijn visuele beperking aangewezen is op het openbaar vervoer. Hij is student hbo rechten aan de Hogeschool van Utrecht en reist regelmatig heen en weer naar de Uithof.

De provincie Utrecht, als subsidieverstrekker, en vervoerder U-OV beginnen 9 december een proef in de gemeente Houten. Hier wordt de vaste buslijn twee jaar lang vervangen door een belbus. Deze gaat pas rijden, als er een beroep op wordt gedaan.

Houten is pilotgemeente. De verwachting is dat in de nabije toekomst op meer onderbezette trajecten noodgedwongen wordt overgeschakeld op een bus-op-bestellingsysteem. ,,Het aantal reizigers in de provincie groeit gestaag. Het budget dat we hebben groeit niet en dat kunnen we maar één keer inzetten’’, verklaarde onlangs provinciewoordvoerder Ron van Dopperen.

Autobewegingen

Sam Hageraats vindt de belbus niet een ‘echte’ bus, maar eerder een vorm van taxivervoer. Hij denkt, dat de vaste lijn schrappen vooral zal leiden tot meer autobewegingen tussen de dorpen. ,,De fiets is niet voor iedereen een alternatief.’’ Dat geldt zeker ook voor hemzelf. Sam Hageraats is nagenoeg blind. ,,Reizen is voor mij sowieso al complex. Maar deze proef maakt het voor mij nog een stuk ingewikkelder.’’

De petitie roept op in elk geval de vaste ritten in de ochtend- en avondspits te handhaven. Buiten die uren zou dan de proef met de belbus gedaan kunnen worden.  Op 9 december wordt de nieuwe dienstregeling van kracht. De provincie en busvervoerder kondigden eerder aan geregelde en potentiële reizigers op de buslijn uitgebreid te informeren over de proef.  

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht