Volledig scherm
Annette van den Bosch, biedt namens honderden bewoners, de petitie aan aan de voorzitter van de vaste kamercommissie. © Annette van den Bosch

Petitie voor meer geld NRU aangeboden in Den Haag

Bewoners uit Overvecht hebben vanmiddag aan Haagse politici een petitie aangeboden die oproept om tientallen miljoenen euro’s extra uit te trekken voor de vernieuwing van de Noordelijke Randweg Utrecht (NRU). Het extra geld zou de aanleg van drie verdiepte kruispunten mogelijk moeten maken.

De NRU is de rondweg ten noorden van de Utrechtse wijk Overvecht. De weg verbindt de A27 met de Zuilense Ring, die vervolgens aansluit op de A2. Omdat het verkeer er dagelijks vaststaat, willen de gemeente Utrecht en de provincie de weg vernieuwen om de doorstroming te verbeteren.

De drie verkeerspleinen worden omgebouwd naar ‘ongelijkvloerse kruisingen zonder verkeerslichten’. De gemeente Utrecht geeft, net als de omwonenden, de voorkeur aan drie verdiepte onderdoorgangen, maar het budget is te klein om dat te verwezenlijken.

Negen miljoen euro extra

Een maand geleden besloot Provinciale Staten om maximaal negen miljoen euro extra uit te trekken voor dit doel. Eerder deed de gemeenteraad van Utrecht dit al met 19 miljoen. Dit extra geld komt bovenop het al bestaande budget van 180 miljoen euro. Maar dit is niet genoeg voor de wens van drie verdiepte kruisingen.

In het nieuwe regeerakkoord wordt gerept over de NRU, maar het is nog niet duidelijk hoeveel geld het Rijk eventueel extra in deze weg zou willen investeren. In Den Haag spreken politici volgende week maandag over de bestedingen voor infrastructuur. Het zal dan echter nog niet meteen duidelijk worden hoeveel geld er mogelijk extra vanuit het rijk naar de NRU gaat.

De Tweede Kamerfracties van D66 en de ChristenUnie hebben een motie klaarliggen die de regering verzoekt om zo snel mogelijk tot een akkoord te komen met de gemeente en de provincie ‘over de noodzakelijke investeringen voor de NRU’. Deze motie wordt binnenkort in stemming gebracht als de minister van Infrastructuur en Waterstaat niet zelf het initiatief neemt tot overleg. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht