Volledig scherm
Het gebouw in Nieuwegein waar Me-Care in huisde tot het faillisement. © AD

PGB-fraudeur Nieuwegein heeft enorm strafblad

Ondanks zijn strafblad heeft Nieuwegeiner Marinus Koetzier (51) twee jaar de beschikking gehad over de zorgbudgetten van tientallen cliënten. Achmea Zorgkantoor, die de persoonsgebonden budgetten (pgb's) verstrekte, wist niets van zijn verleden en ging met zijn bedrijf Me-Care in zee.

Toen bleek dat rekeningen die Me-Care indien niet klopten en de zorginstelling declaraties niet kon verantwoorden, startte Achmea een onderzoek en stopte zomer vorig jaar de betaling van de persoonsgebonden budgetten van de cliënten, jongeren met psychische of verslavings-problemenen ouderen met fysieke beperkingen.

Met een pgb kan iedereen die zorg nodig heeft, deze zelf inkopen.
Het Openbaar Ministerie en Achmea verdenken de inmiddels opgedoekte zorginstelling in Nieuwegein nu van fraude. Het zou gaan om een bedrag van twee miljoen euro.

Quote

De jongeren die hier kwamen hebben net als ik ook een verleden. Ik kan ze wat leren.

Marinus Koetzier


Geen geheim
Koetzier is veroordeeld voor onder meer fraude met tienduizenden euro's en bedreiging. Voor een oplichtingszaak heeft hij in 2003 drie jaar celstraf gekregen. ,,Ik maak daar geen geheim van. Mijn cliënten weten dat ook. Ik ben een open boek. Heb daar nooit een geheim van gemaakt. Ik ben ervaringsdeskundige. De jongeren die hier kwamen hebben ook een verleden. Ik kan ze wat leren.''

Koetzier zegt zijn leven gebeterd te hebben. ,,Ik weet dat ik met mijn verleden juist onder een vergrootglas lig. Als iemand het goed heeft willen doen, ben ik het wel.'' De Nieuwegeiner blijft bij zijn eerdere uitspraak dat hij bij Me-Care niet gefraudeerd heeft met zorggelden.

Administratie op orde
Bovendien, zegt hij, hebben Achmea en de Inspectie voor de Volksgezondheid in 2013 nog een controle bij Me-Care en een paar cliënten van hem gehouden. Toen heeft hij een bedrijf ingehuurd om zijn administratie op orde te krijgen. ,,Een jaar later deugt er opeens niets meer van,'' klinkt het verontwaardigd.

Enkele tientallen ex-cliënten van Me-Care dreigen nu de dupe te worden van de fraude. Zij moeten in sommige gevallen tienduizenden euro's terugbetalen aan Achmea. Zo'n 35 van hen hebben raadsman Osinga ingeschakeld om de vordering aan te vechten.

Protocolletjes
Osinga heeft Koetzier de afgelopen jaren bij een paar rechtszaken tegen hem bijgestaan. Hij kent de man goed. ,,Het is een grote oplichter met een lang strafblad. Dat is juist de kracht van de man. Hij heeft denk ik de regeltjes en de administratieve rompslomp onderschat van een zorginstelling. Het is een man van de praktijk, niet van alle protocolletjes.''

Een groot deel van de klanten van Osinga staan onder toezicht van het bedrijf dat hun financiën regelt, omdat ze dat zelf niet meer kunnen of mogen. De raadsman denkt dat hier ook iets niet goed is gegaan. ,,Ik heb mijn cliënten aangeraden ook dit bedrijf aansprakelijk te stellen.''

De cliënten van Osinga zijn vrijwel allemaal tevreden over de zorg die Care-Me hen bood. Zij willen het liefst vandaag dan mogen nog terug naar

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht