Pianist bouwt piano van 30.000 legosteentjes

VideoPianist, componist en legofan Jeroen van Veen uit Culemborg bouwde in tweeënhalf jaar de eerste concertvleugel van lego ter wereld. Zelf ontworpen en steen voor steen in elkaar gezet. Morgen is de première in Almere. Op het repertoire: uiteraard legomuziek.

Quote

De steentjes komen uit onder meer Polen, Tsjechië, Canada en Amerika.

Jeroen van Veen

Na afloop mag het publiek het wonder van lego van gepaste afstand aanschouwen. Om met eigen ogen te zien dat het instrument is opgebouwd uit bijna 30.000 steen-tjes. Vanuit de zaal is namelijk niet zichtbaar dat er op kunstige wijze tweetjes, zesjes, rondjes, dakpannen, grondplaten, tegeltjes en technisch lego zijn verwerkt.

Met vaak schitterende details. Van Veen & Sons prijkt in legoletters - oranje, Van Veen's lievelingskleur - op het frontpaneel. Als dank aan zoons Joeri en Fjodor die nadrukkelijk hun, ehh, steentje hebben bijgedragen.

Van Veen: ,,Toen ik had besloten te gaan bouwen, was de eerste levensgrote uitdaging de ronding van de kast. Met lego kun je eigenlijk alleen rechtdoor of haaks de bocht om.Ik wilde per se een echt ronde vorm. Dankzij de jongens konden we die maken. Ze maakten een muurtje van tweetjes en constateerden dat je het kon buigen. Dat komt door de ene millimeter speling die de steentjes hebben. Een geweldige vondst.''

Postbode
Van Veen ging stuitte op een esthetisch dilemma. ,,De nieuwe steentjes glommen te veel en waren allemaal hetzelfde. Gebruikte zagen er veel doorleefder uit. Dát zocht ik. Maar ja, waar haal je zo snel een paar duizend zwarte tweetjes vandaan?'' Gelukkig ontdekte hij een internationale marktplaats voor lego. ,,Je kunt er elk steentje bestellen, los of in aantallen. Om de haverklap stond de postbode voor de deur te rammelen. De steentjes komen uit onder meer Polen, Tsjechië, Canada en Amerika. Soms moest ik noodgedwongen weken wachten. Bijvoorbeeld toen ik 1.400 stukjes 6 x 1 in geel nodig had.''

Hij probeerde kort om ook toetsen van lego te maken. ,,Dat was te onbetrouwbaar, ik wil wel controle over de klank houden.'' Dus zit er nu een digitaal klavier in. Als extraatjes zijn er kleine instrumenten van lego op de vleugel geclickt. De ratel, bel en rainmaker (met lego-eentjes in plaats van rijst) spelen een rol in het unieke programma dat hij heeft samengesteld.

Jeroen van Veen bouwde zijn piano samen met zijn zoons
Volledig scherm
Jeroen van Veen bouwde zijn piano samen met zijn zoons © Awé Krijger/Orange Pictures

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht