Volledig scherm
Piet Sondij filmt de natuur en de mensen in Kockengen. © Verbrugge Douwe Anne

Piet Sondij filmt het dorpsleven in Kockengen: ‘Er is al genoeg rottigheid op tv’

De kerkklokken op het dorp luiden de middag in. Een schooljuffrouw wandelt naar huis voor haar middagpauze terwijl een zwaan zijn veren droogschudt aan de kant van de sloot. Het zou zo maar een scene kunnen zijn van dorpsfilmer Piet Sondij. Deze maand brengt hij zijn laatste film uit. ,,Aan alles komt een einde. Zonder einde ook geen nieuw begin.”

Wat mijmerend kijkt de 75-jarige Piet Sondij uit over het nieuwe speelveld bij zijn woning. ,,Zie je die roodborstjes? Prachtige vogeltjes, maar ze kunnen gemeen fel zijn.” 

Het typeert de dorpsfilmer. Met oog voor detail heeft hij de afgelopen 50 jaar door de lens van zijn film- en later videocamera gekeken. ,,Als begin-twintiger kwam ik met mijn vrouw Nel op het dorp te wonen. En te werken, op de gemeentesecretarie. Gelijk ben ik begonnen met het vastleggen van de schoonheid van het dorp. Ik had wel door dat de tijdgeest steeds sneller veranderde. Hooibergen zie je niet meer, en ook vele dorpsfiguren zijn verdwenen. Niet dat ik daar een oordeel over heb, er is ook heel veel ten goede veranderd. Maar ik ben blij dat ik het heb vastgelegd.”

Wereldse leven

Na zijn pensionering bracht Sondij verschillende dorpsfilms uit. Maar de nieuwe dubbel-dvd met de titel Kockengen, alles verandert, herinnering blijft is toch echt de laatste film. Piet Sondij is ziek. ,,Aan alles komt een einde. Ik tel mijn zegeningen want God heeft mij veel gegeven. Ik heb ook niets te zeuren, ik voel mij aardig goed en hoop dat ik nog een poosje mee mag, het leven ben ik nog niet zat. Het besef dat aan het einde van dit wereldse leven een nieuw begin op mij wacht... dat geeft kracht.”

De Kockenees benadrukt dat hij het goddelijke van de schepping altijd heeft opgezocht in zijn films. ,,Er is al genoeg rottigheid op tv. In mijn films, of beter gezegd, in onze films, want mijn vrouw Nel heeft met het monteren er minstens zoveel werk aan, laat ik de mensen zichzelf zijn. Hun gemoedelijkheid komt dan het beste tot zijn recht. Of ze nu de kerktoren op het dorp restaureren, in een koor zingen, schaatsen slijpen of meedoen aan het boegsprietlopen. Dat maakt niet uit. In de natuur verloopt dat eender. Ik ga zitten. En wacht. En wacht. Dan komt er altijd wel iets verrassends voorbij. Vroeger een roerdomp, nu een zwarte stern. Dat kan mij diep ontroeren. Om die schoonheid te mogen zien. In mensen en in de natuur.”

Op de dubbel-dvd (3 uur) Kockengen, alle verandert, herinnering blijft zijn beelden van het dorp, mensen en de dorpsactiviteiten te zien uit de periode 2009 - 2019. De dvd is vanaf 16 november te koop in de ijzerwarenwinkel van Adrie de Lange en kost 10 euro.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht