Volledig scherm
PREMIUM
Karama (met muts) met schoonzus en dochters uit de documentaire over Plan Einstein in Utrecht. Pijnlijk is de scene waarin de vrouw de afwijzing op haar vergunningaanvraag onder ogen krijgt. © J. Bierings en M. Spee

Pijnlijk om te zien: hoe de dromen van hoopvolle asielzoekers in Overvecht uiteenspatten

VIDEOHonderden vluchtelingen streken in 2017 en 2018 neer in een tijdelijk asielzoekerscentrum in het Utrechtse Overvecht. Hoopvol, met dromen over een nieuwe toekomst. Maar die kwamen lang niet altijd uit, blijkt uit een documentaire van Jos Bierings en Marieke Spee.

De 25-jarige Pakistaan Saddam is een van de geportretteerden. ,,In de VS had hij een studiebeurs aangevraagd, maar die werd afgewezen vanwege zijn naam en land van herkomst”, vertelt Bierings. Spee voegt toe: ,,Hij had biochemie gestudeerd en sprak goed Engels. Het was een intelligente, open jongen. We hadden meteen een goede klik met hem. Zijn droom was om in Nederland champignons te kweken op koffiedrab.” Ondanks goede bedoelingen komt zijn plan niet van de grond. De onzekerheid over zijn verblijfstatus zorgt ervoor dat hij zijn zaakjes niet rond krijgt. Saddam wacht de procedure niet af en vertrekt naar Parijs waarna de documentairemakers hem uit het oog verliezen. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht