Volledig scherm
De Koninklijke Marechaussee onderzoekt het ongeluk met de Apache-helikopter in de buurt van Culemborg. © ANP

Piloten Apache niet vervolgd om raken stroomkabels bij Culemborg

De piloten die vorig jaar met hun Apachehelikopter stroomkabels raakten van een hoogspanningsmast, worden daarvoor niet vervolgd. Het Openbaar Ministerie (OM) concludeert na onderzoek dat de militaire vliegers geen strafrechtelijk verwijt kan worden gemaakt.

Het incident gebeurde op de avond van 13 november in het donker tijdens een meerdaagse oefening bij het dorp Zoelmond, in de omgeving van Culemborg. Het was daarbij toegestaan om zeer laag te vliegen. In het gebied rond Culemborg, Geldermalsen, Buren en het buitengebied van Tiel werd het donker als gevolg van de storing.

Volledig scherm
Medewerkers van een Albert Heijn hebben de deur van de winkel gebarricadeerd met winkelwagentjes. © ANP

Door de botsing viel de stroom urenlang uit. In Culemborg moesten sommige winkeliers hun gevel barricaderen uit angst voor plunderingen. De stroomstoring kostte netbeheerder Alliander 1.280.000 euro aan compensatie. 25.861 klanten zaten zonder stroom en kregen minimaal 35 euro genoegdoening.

Kabels doorgesneden

Volledig scherm
© ANP

Tijdens de oefening werd een aanval gesimuleerd waarbij het de bedoeling was dat de gevechtshelikopter moest wegvliegen uit deze ‘gevaarlijke’ situatie. De helikopter raakte bij deze manoeuvre de kabels, die daardoor werden doorgesneden. De vliegers konden veilig landen. Uit onderzoek blijkt dat de vliegers hebben gehandeld zoals onder deze specifieke omstandigheden mocht worden verwacht, aldus het OM.

Gefocust op de denkbeeldige vijand

Ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) onderzocht de kwestie en stelde dat de piloot zozeer was gefocust op de denkbeeldige vijand dat hij zich niet bewust was van de hoogspanningslijnen. In het donker waren die ook slecht te zien en de sensoren in de helikopter geven volgens de OVV maar een beperkt blikveld.

Na een soortgelijk ongeval in 2007 in de Bommelerwaard, concludeerde de OVV dat er destijds veel mis was met de voorbereidingen van de oefening. Dat is inmiddels verbeterd, meldde de Onderzoeksraad onlangs, maar toch waren in dit geval de kaarten niet up-to-date. Ook heeft Defensie nog steeds geen simulator aangeschaft, waar de OVV voor pleitte.

Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© ANP

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht