Volledig scherm
De Koninklijke Biltse Harmonie tijdens een optreden. © Foto KBH

Pittig: jarige Biltse harmonie speelt een nacht non-stop door

Muziek maken en wakker blijven. Dat is de missie voor de jubilerende Koninklijke Biltse Harmonie, die vanavond begint aan een muziekmarathon van twintig uur. ,,Het is pittig, maar we hebben het vaker gedaan”, zegt voorzitter Bart Koole. 

Burgemeester Sjoerd Potters trapt het spektakel in het Harmoniegebouw aan de Jasmijnstraat af. Maestro Potters dirigeert het orkest tijdens het eerste uur van deze muzikale marathon. De volgende dag neemt onder andere kinderburgemeester Carmen Braak het stokje een uur over. 

Potters zal geen modderfiguur slaan als dirigent, want de burgemeester heeft serieus gerepeteerd voor de ouverture van de marathon, zegt voorzitter Bart Koole van de Koninklijke Biltse Harmonie (KBH) . Potters dirigeert de KLM-mars, die wordt gezien als het clublied van de Biltse Harmonie.

Quote

Sommige muzikanten kunnen tussendoor even een uurtje de slaapzak in

Bart Koole, Koninklijke Biltse Harmonie

,,We spelen ieder uur 50 minuten muziek”, licht Koole toe. ,,De muzikanten krijgen ieder uur 10 minuten de tijd om even uit te rusten en dan gaan we weer verder. In totaal doen we het met ongeveer zeventig muzikanten. Sommige muzikanten kunnen tussendoor dus even een uurtje de slaapzak in. Er zijn er die zelfs even naar huis gaan.’’

 Dat het pittig wordt, daar is Koole wel van overtuigd. ,,Maar we hebben tijdens eerdere jubilea vaker een marathon gehouden. De vorige keer zelfs een van 24 uur. Het is zwaar, maar vooral heel gezellig.  De leden van de KBH hebben daarnaast zoveel mogelijk sponsors gezocht voor ieder uur dat er muziek wordt gemaakt.” 

Springlevend

De Koninklijke Biltse Harmonie is met een leeftijd van 120 jaar en ruim 150 leden nog springlevend, zegt voorzitter Koole. ,,Een harmonie of fanfare had vroeger een oubollig imago, maar dat is allang niet meer het geval.  Er zitten veel jonge mensen bij de harmonie en we spelen allerlei  repertoire: van traditionele marsmuziek tot modern slagwerk. We hebben samengewerkt met artiesten als Rian de Waal, Bastiaan Ragas, Danny de Munk, Marco Bakker, Justine Pelmelay en Laura Fygi. Ons Groot Harmonie Orkest heeft gespeeld met het Residentiekoor en de Dutch Swing College Band. We zijn dus heel divers actief.”

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht