Op de plek waar het Jaarbeurspleingebouw moet komen ligt naast het station nu een tijdelijk skatepark.
Volledig scherm
Op de plek waar het Jaarbeurspleingebouw moet komen ligt naast het station nu een tijdelijk skatepark. © Angeliek de Jonge

Plan Jaarbeurspleingebouw kan prullenbak in: komst studentenhotel onzeker

De komst van The Student Hotel naar het stationsgebied in Utrecht is hoogst onzeker geworden. De invulling van het 90 meter hoge nieuwe Jaarbeurspleingebouw laat voorlopig nog op zich wachten, nu besprekingen zijn stukgelopen. De plannen zijn terug bij af.

Zowel het ontwerp als de beoogde financiering van het prominente gebouw past niet bij wat Utrecht voor ogen heeft. En ook de ontwerpen van nabijgelegen locaties Sijpesteijn (van kantoren naar huurwoningen met een fietsenstalling) en Hojel II (kantooruitbreiding) worden door het college van b en w van Utrecht als ‘te fors’ bestempeld en niet passend binnen de voorwaarden. 

Onvoldoende

,,De samenhang tussen de drie projecten kwam onvoldoende tot zijn recht”, stellen burgemeester en wethouders. De gemeente gaat een nieuwe poging doen om het Jaarbeurspleingebouw aan de man te brengen. En ook gesprekken over de toekomst van de locaties Sijpesteijn en Hojel II worden opnieuw onderzocht.

Wel gaat de gemeente nu eerst met de raad in gesprek over de voorwaarden over de eventuele komst van het omstreden The Student Hotel. De vernieuwing van het gebied is volop in beeld, nu de parkeergarage en de inrichting van het Jaarbeursplein en de Croeselaan zijn opgeleverd en het busstation is verplaatst naar de oostzijde van het station.

Levendig

Doel is dat het centrum van de stad aan deze westzijde van het spoor versterkt wordt en van een zakelijk kantorengebied verandert in een gemengd, levendig en stedelijk centrumgebied. Doelstelling was om in 2021 te starten met de bouw van het Jaarbeurspleingebouw.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht