Plannen voor ‘foodhal’ in Utrecht op de lange baan
Het fenomeen foodhal wint aan populariteit. Toch is de kans klein dat zo’n eethal de komende jaren in Utrecht verschijnt.
De Utrechtse ondernemer Roy van Delft is al jaren zonder enig succes bezig met het openen van een foodhal in Utrecht. ,,Ik verwacht in de komende twee, drie jaar geen wezenlijke foodhal.’’
In steeds meer plaatsen vind je tegenwoordig een foodhal. Dat zijn overdekte hallen met verschillende en onderscheidende eetstijlen, zoals Marokkaanse, Poolse, Libanese, Hawaïaanse en Vietnamese hapjes en gerechten. Het fenomeen is overgewaaid uit Singapore en de VS. In Nederland is het aantal foodhallen in korte tijd gegroeid van vier naar dertien. Behalve in grote steden als Amsterdam, Rotterdam en Den Haag zijn er ook (plannen voor) foodhallen in Enschede, Groningen, Breda, Alkmaar, Hilversum of Arnhem.
V&D-gebouw
Volgens Van Delft, onder andere eigenaar van culinair organisatiebureau Captain Tasting, is Utrecht conservatief op horecagebied. Twee jaar geleden ketste een plan van Van Delft voor een mega-wijnwinkel en ‘foodmarket’ in het leegstaande V&D-gebouw af, doordat de verhuurder van het pand met andere gegadigden in gesprek ging. Voor Van Delft verdween het plan daarmee niet van tafel, maar een geschikt, karakteristiek pand is vooralsnog niet gevonden voor zo’n foodhal met 20 tot 25 eetstijlen, in combinatie met een wijnwarenhuis.
,,We hebben verschillende karakteristieke panden bekeken. Een locatie is alleen geschikt als het pand een horecafunctie heeft. Bezoekers moeten er kunnen eten. De foodhal moet ook zeven dagen in de week open zijn. Dat betekent dat een bestemmingsplan gewijzigd moet worden. De medewerking van de gemeente is nodig’’, licht Van Delft toe.
Niet alleen moet de gemeente meewerken door het bestemmingsplan te wijzigen. Ook het probleem van trage regelgeving belemmert een foodhal in Utrecht. Als omwonenden bezwaar aantekenen, wordt de procedure met jaren vertraagd. Vastgoedondernemers willen daar niet op wachten en haken af, is de ervaring van Van Delft.
Werkspoorgebied
Zo zouden oude fabrieksgebouwen met kantoren in het Werkspoorgebied, vlak bij station Zuilen, ideaal zijn voor een foodhal. ,,Tot nu toe is dat geen succes geworden. De buurt wil het niet omdat ze vreest voor overlast’’, aldus Van Delft. Een plan voor een foodhal in het oude postkantoor sneuvelde al eerder.
Guido Verschoor van horeca-adviesbureau Van Spronsen & Partners zegt dat het moeilijk is om een foodhal te openen in de Utrechtse binnenstad. ,,Als het horecabeleid streng is, wordt het een lastig verhaal. Utrecht heeft een specifiek horecabeleid met een duidelijke visie, ingevuld tot op straatniveau. In industriële panden die al lange tijd leeg staan, moet een foodhal wel mogelijk zijn’’, is zijn inschatting.
Korenbeurs
In andere steden zijn er wel mogelijkheden. Zo komt in september in de voormalige Korenbeurs in het centrum van Arnhem een kleinschalige foodhal met 12 internationale keukens. Nadat er een wedstrijd was uitgeschreven voor de herbestemming van het pand, won het plan voor een foodhal de contest, aldus Verschoor.
Verschoor wijst er overigens op dat Utrecht wel een foodhal heeft in The Wall in Leidsche Rijn. FoodExplore ging afgelopen zomer open met twintig verschillende stands.
In de nieuwe in maart verschenen horecanota van de gemeente Utrecht komt het woord foodhal niet voor. Toch biedt Utrecht mogelijkheden voor een dergelijk concept, zegt woordvoerder Karen Salden. ,,We kijken als gemeente altijd of er mogelijkheden en ruimtes zijn, maar dat valt niet mee. De druk op panden is groot. We juichen nieuwe initiatieven toe maar houden ook rekening met de belangen van andere omliggende foodleveranciers.’’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
PREMIUM
Oma Hanneke (85) heeft een transgender kleinzoon en strijdt voor acceptatie: 'Gaat me om de ziel’
-
Woningen op Brusselplein korte tijd ontruimd, brand in filtersysteem restaurant
Op last van de brandweer zijn vrijdagmiddag enkele woningen ontruimd aan het Brusselplein in het Utrechtse stadsdeel Leidsche Rijn. De Utrechtse brandweer was hier bezig een brand te blussen in het ventilatiekanaal. -
Gaslekkage in centrum Utrecht na plaatsing omleidingsborden
Op de Springweg in Utrecht, ter hoogte van het Geertekerkhof, is vrijdagmiddag een gaslek ontstaan. Eerder op de ochtend werden daar omleidingsborden in de grond geslagen. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim.
-
Bewaker (47) in vrouwengevangenis verdacht van seksueel misbruik, man zit nu zelf in de cel
Een 47-jarige man uit Amsterdam zit vast op verdenking van seksueel misbruik van vrouwelijke gedetineerden in de vrouwengevangenis Nieuwersluis. -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
PREMIUM
D66 Utrecht niet verder met wethouder Anke Klein; ‘Afscheid met een lach en een traan’
De Utrechtse D66-wethouder Anke Klein is door haar partij gepasseerd. Klein keert niet terug in het nieuwe college van burgemeester en wethouders.
In samenwerking met indebuurt Utrecht