Plantjes van Hoog Catharijne vinden nieuwe stek

De plantenbakken op de daktuin van Hoog Catharijne zijn vandaag verhuisd naar het gebouwtje ANNE, vlakbij bioscoop Kinepolis.

Met behulp van een vrachtwagen en een hoogwerker zijn 39 groente- en kruidenbakken, compostbakken en tafels met banken overgebracht naar het dak van het voormalige antikraakpand aan het Veemarktplein. Ook de kippen en de soepkeuken verhuisden mee, de bijenraat volgt later.

De levende daktuin van Hoog Catharijne ontstond als de Tuinfabriek in de kunstmanifestatie Call of the Mall in 2013. Ontwerpster en initiatiefneemster Ester van de Wiel legde de tuin aan, die bleef nadat de kunstmanifestatie was afgelopen. Bedrijven in Hoog Catharijne en tuinclubleden zorgden voor het onderhoud. Idee was een eetbare tuin aan te leggen die zich langzaam zou uitrollen op het dak van het Radboudkwartier.

Volledig scherm
Een groentebak van de Tuinfabriek wordt op het dak van het gebouwtje van de stichting ANNE gehesen. Links Serena Scholte van de stichting Anne. Op de achtergrond bioscoop Kinepolis © Marnix Schmidt

Van organisch afval werd compost gefabriceerd. Regenwater werd opgevangen voor irrigatie. In de tuinfabriek werkten wormen, bijen en kippen mee als hoveniers om te composteren, bestuiven, wieden en schoffelen. Groenten, kruiden en vruchten werden gezaaid, waaronder rode sla, andijvie, selderie, courgettes, radijsjes, sperziebonen, dille, salie, bieslook, bramen en aalbessen. De verplaatsing van de daktuin heeft te maken met de werkzaamheden in Hoog Catharijne.

Bewakingsgebouwtje

De nieuwe bestemming van de Tuinfabriek is het gebouwtje ANNE, het voormalige bewakingsgebouwtje van de Jaarbeurs. In de afgelopen tien jaar stond het pand leeg. Sinds kort is de stichting ANNE erin gevestigd, een nieuw centrum waar organisaties en bewoners advies kunnen krijgen over energieneutraal en duurzaam wonen.

Ester van de Wiel zegt dat de Tuinfabriek goed past bij ANNE. ,,We zochten nog een daktuin. Bij ANNE kunnen bewoners de duurzame stad ervaren. Dat klopt inhoudelijk. Het dak is misschien een beetje krap; we gaan daarom ook het terras op de eerste verdieping gebruiken.’’ 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht