Plat Utrechts pratende Oma To genomineerd voor titel 'leukste oma van het land'

VideoOma To (88) uit Houten is in de race om de leukste oma van Nederland te worden.

Vanmorgen is ze als eerste van drie oma’s genomineerd voor de zogeheten Granny Award 2018, een actie van het NPO-Radio 2 programma Ekdom in de Ochtend

,,Ik schrok ervan. Ik wist van niks, ineens stonden ze voor de deur en gooiden ze confetti in de kamer. Het was een grote verrassing, als je het zo kan noemen... Nu kan ik erom lachen, maar mijn kleinzoon heeft altijd van dit soort ondeugende geintjes”, aldus de in Utrecht geboren en getogen oma. 

Oma To, zoals ze door iedereen in de buurt wordt genoemd, heet in werkelijkheid Catharina Verweij. Haar kleinzoon Tim Jongerius had haar opgegeven voor de Granny Award.  

Toelichting

Volgens kleinzoon Tim Jongerius ‘is zijn oma lief en staat ze altijd klaar voor haar zeven kleinkinderen. ‘Oma To praat bovendien lekker plat Utrechts’, aldus de toelichting bij de nominatie. 

Oma To beaamt het beeld van haar kleinzoon. ,,Dat is zo. Ik doe heel veel voor mijn kleinkinderen. Ik sta ze bij. Het zijn ook hele fijne jongens, ze doen een hoop voor me. Ik mag niet mopperen. Alle confetti is vanmorgen ook weer netjes opgeruimd”, aldus oma To, die behalve zeven kleinkinderen ook al vier achterkleinkinderen heeft.

Volledig scherm
Oma To met links haar ‘ondeugende’ kleinzoon Tim die haar genomineerd heeft. © BNN/Vara

Oma To (‘ik weet niet waar die naam vandaan komt, mijn vader en moeder noemden me zo omdat ik als kind klein en dik was’) heeft meer dan 30 jaar in Utrecht gewoond, voordat zij en haar man naar Houten verhuisden. Ondanks haar hoge leeftijd is ze nog erg actief. Zo zit ze op Instagram en voer ze mee met de Gay Pride. Kleinzoon Tim die een kadowinkel runt in de Zadelstraat in Utrecht, maakt vaak filmpjes van zijn oma die hij vervolgens op Instagram zet.

Online stemmen

Dj Gerard Ekdom gaat voor zijn programma voor de tweede keer op zoek naar de beste oma van Nederland. Gerard Ekdom: ,,Vorig jaar kwamen we tot de conclusie dat er zo veel leuke oma’s zijn, dat er nog genoeg in het zonnetje gezet moeten worden. Daarom organiseer ik nog een editie van de Granny Award, want oma’s zijn gewoon top!’’

Of oma To de Granny Award ook wint, durft ze niet te zeggen. ,,Dat geloof ik niet. Maar er is een kans. Eerst waren er tien genomineerden, nu zijn er nog drie over. Het is maar een aardigheidje.” Voor de bekendmaking reist ze vrijdag samen met Tim naar de studio in Hilversum. ,,Tim haalt me op en brengt me na afloop ook weer thuis. We zien het wel”, aldus de laconieke oma.

Wie de Granny Award krijgt, wordt op vrijdag 20 april in de ochtenduitzending van Gerard Ekdom duidelijk.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht