Volledig scherm
Voor de platanen op het Vredenburgplein wordt een nieuw bewateringssysteem aangebracht. © Cornelie van Well

Platanen op Vredenburgplein blijven gezond dankzij nieuw bewateringssysteem

Voor de platanen op het Vredenburgplein in Utrecht wordt een nieuw, geavanceerd bewateringssysteem aangelegd.

Bomenstichting Terra Nostra voerde hiertoe onlangs bij een aantal bomen op het plein werkzaamheden uit.

De in totaal half miljoen granieten mozaïeksteentjes, die dit jaar in fases worden neergelegd op het plein, hebben grote gevolgen voor de bewatering en voedselvoorziening van de bomen. Omdat de nieuwe mozaïekvloer in een laag cement ligt, zakt het regenwater niet meer in de bodem, met alle gevolgen voor de conditie van de negen platanen.

Compenserende maatregelen

Terra Nostra, een adviesbureau dat gespecialiseerd is in bomen en bodem, heeft een rapport opgesteld om de toekomst van de bomen te waarborgen. Directeur van Terra Nostra Henry Kuppen zegt dat er compenserende maatregelen worden getroffen om de conditie van de bomen te verbeteren. 

„Per boom wordt zo’n 40 kubieke meter verarmde grond afgegraven en vervangen door verrijkte grond. Hierdoor ontstaat een opvangplek voor regenwater. Dit wordt via een systeem van lijngoten, die rondom de mozaïekvloer liggen, naar het riool getransporteerd. Maar dat gebeurt pas nadat de groeiplaats van de platanen is opgevuld.”

„Om te voorkomen dat de mozaïekvloer gaat zakken, zijn de kuilen rond de afgegraven grond bij de platanen deels gevuld met brokken steen. Die stenen dragen de vloer. In combinatie met de nieuwe verrijkte aarde is er een gezonde voedingsbodem voor de wortels van de bomen.”

Let op de bomen

Volgens Kuppen is dit nieuwe bewateringssysteem niet zo ingewikkeld. „Zo’n systeem komt meer voor in stedelijke gebieden waar een bodem en vloer conflicteren. Als boomdeskundigen zijn we snel bij het herinrichtingsproject voor het Vredenburgplein betrokken. Je ziet dat de focus ligt op de mozaïekvloer. Al in een vroeg stadium zeiden wij: ‘let op de bomen’. Toen bekend werd dat het ontwerp van kunstenaar Jennifer Tee zou worden uitgevoerd, kwamen wij in beeld.”

In de nieuwe inrichting wordt het aantal platanen uitgebreid van de huidige negen naar twaalf. De gemeente is van plan om bomen van elders uit de stad hiervoor te gebruiken.

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Utrecht en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.

Volledig scherm
De aanleg van het mozaïek op het Vredenburgplein is in volle gang. © Angeliek de Jonge

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht