Volledig scherm
Werk aan de stadsverwarming op het Westplein. Utrecht is een stadsbreed onderzoek begonnen naar stadsverwarming. © AD

Platform tegen Eneco

In Utrecht is voor 't eerst een bewonersplatform (Stadsverarming Utrecht) opgericht, dat gaat strijden voor een eerlijke en duurzame stadsverwarming in de stad. Initiatiefnemer is Bart van de Heuvel, inwoner van Leidsche Rijn. Hij vindt dat alle klachten over stadsverwarming van 'monopolist' Eneco serieus moeten worden genomen. In Utrecht zijn ongeveer 40.000 bewoners aangewezen op stadsverwarming..

Van de Heuvel probeert al geruime zijn eigen stadsverwarming in de wijk Terwijde te ruilen voor een goedkoper en in zijn ogen ook duurzamer alternatief, maar dat lukt hem niet. Om ervan af te komen, moet hij ruim 3500 euro boete betalen aan Eneco. Daar voelt Van de Heuvel niets voor. Hij is naar de geschillencommissie gestopt om de boete aan te vechten.

,,Ik ben thuis begonnen met zonnepanelen, rij inmiddels een volledig elektrische auto en zo ontstond de interesse om ook onze warmtevoorziening te gaan verduurzamen. Al snel hadden we een goed alternatief hiervoor gevonden. Echter toen bleek dat Eneco voor het afsluiten van de stadswarmte levering voor ons huis in Utrecht 3540 euro wilde vangen... Vanaf dat moment heeft het onderwerp en het verdere onrecht dat ik rondom stadsverwarming tegenkwam me niet meer losgelaten en me gemotiveerd dit verder uit te pluizen.''

Torenhoge bedragen
De Leidsche Rijner is niet de enige gebruiker van stadsverwarming in Utrecht en ook Nieuwegein die steen en been klagen. Ander voorbeeld zijn de bewoners van een flat aan de Naxosdreef in de wijk Overvecht. Zij betalen torenhoge bedragen voor stadsverwarming, terwijl ze normaal stoken, beweren ze.

Daarnaast vindt Van de Heuvel deze vorm van energievoorziening onveilig en zijn er veel problemen met de techniek die het warmtegebruik in de woningen regelt en noteert.

Onderzoek
Naar aanleiding van de vele klachten is Eneco in de Naxosdreef een onderzoek gestart. De resultaten hiervan worden woensdagavond aan de bewoners gepresenteerd. Naar aanleiding van alle klachten uit de stad is ook de gemeente, mede na aandringen van PvdA-raadslid Bülent Isik, een stadsbreed onderzoek gestart naar de stadsverwarming.

Van de Heuvel wil via zijn initiatief en website strijden voor een eerlijke en duurzame stadsverwarming. In eerste instantie via sociale media. Daarna wil hij een online petitie starten. ,,Ook de bewoners in Nieuwegein mogen zich met de klachten bij ons melden.''

Eneco kon maandag niet op het nieuwe bewonersinitiatief reageren.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht